in

A kezes szerepe hitel felvételekor

A kezes szerepe hitel felvételekor
A kezes szerepe hitel felvételekor

Nagyon sok esetben kerül úgy felvételre hitel, hogy bevonásra kerül egy második személy is, aki a főadós, adóstárs nem fizetése esetén kötelezett a hitel törlesztésének fizetésére. A kezesség járulékos mellékkötelezettség, amelynek esetében a kezes vállalja, hogy a főadós nem fizetése esetén rajta lehet behajtani az adott összeget.Ez esetenként elég kellemetlen is lehet.

A bankok a legtöbb esetben akkor kérik kezes bevonását a hitel ügyletbe, amikor nem tud felmutatni elég fedezetet a főadós.

Alapjában véve két fajtáját lehet megkülönböztetni: egyszerű vagy sortartó és készfizető kezesség. Az első esetben a kezes nem köteles mindaddig fizetni, amíg a főadóstól vagy adóstárstól behajtható a követelés.

A bankok számára a legnagyobb biztonságot éppen ezért a készfizető kezes jelenti a hitel ügyletek során, hiszen nem lehet hivatkozni sortartásra. A bank közvetlenül fordulhat a készfizető kezes felé, így az esetek többségében csak ezt a megoldást szokták elfogadni a pénzintézetek.

Fontos tudni, hogy a kezesség csak akkor szűnik meg, ha a hitel ügylet főadósa kiegyenlítette tartozását, így az annak halálával nem veszti érvényét. A kezesség azonban nem örökölhető.

Az ilyen esetekben az örökösök csak a kezes életében nem fizetett összeg mértékéig felelnek. Minden esetben nagyon alaposan át kell gondolni azt, hogy valaki vállal-e kezességet hitel felvételekor, hiszen ahhoz nagyon jó kapcsolatban kell lenni az adott főadóssal. A legtöbb esetben csak családon belül szokott sor kerülni ilyen ügyletre, hiszen alapjában véve a bizalomra épül a főadós és a mellékkötelezett között.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

A hitelhez jutás költségei

A hitelhez jutás költségei

A kamat szerepe banki szolgáltatásokban

A kamat szerepe banki szolgáltatásokban