in ,

Banki elszámolás – MNB: a kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak kérniük kell az elszámolást

a kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak kérniük kell az elszámolást
a kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak kérniük kell az elszámolást

A többi fogyasztóval ellentétben maguknak kell kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktől azoknak, akiknek korábbi hitel- vagy lízingszerződése rögzített árfolyamon történt kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg. Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződések esetében az elszámolási értesítőket automatikusan küldik a bankok, azt nem kell külön kezdeményezni – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

Azok a fogyasztók, akiknek deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel-, vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, a banki honlapokon, az ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB weblapján elérhető formanyomtatványon március 31-éig, tízezer forintos díj ellenében igényelhetik pénzügyi intézményüktől az elszámolást. Ez esetben az elszámolási értesítőt november 30-áig kell kézhez kapniuk – közölte az MNB.

A jegybank felidézte: a hitelintézeti törvény 2011. őszétől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést. A lehetőséggel csaknem 170 ezer szerződés esetében éltek.

A közlemény szerint a kedvezményes végtörlesztés, az áthidaló kölcsön, illetve egyéb piaci kedvezmény esetében a pénzügyi intézmény jogszabály alapján jogosult levonni az elszámolás összegéből azokat a tételeket, amelyeket korábban kedvezményként biztosított.

A rögzített végtörlesztési árfolyam által nyújtott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél várhatóan meghaladja majd a tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét, így az elszámolás eredményeként esetükben nem lesz kifizethető összeg – közölte a jegybank.

Ugyanakkor, ha a fogyasztónak a kedvezmények levonását követően mégis visszajár további összeg, akkor nemcsak azt, de az általa befizetett tízezer forintos díjat is visszatéríti a pénzügyi intézmény – hangsúlyozta az MNB.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem kell megfizetnie a díjat a fogyasztónak akkor, ha igazolja, hogy a végtörlesztés érdekében forint alapú hitelkiváltó kölcsönszerződést kötött.

A jegybank közleményében kitért arra: egyes téves nyilatkozatokkal ellentétben, a már visszafizetett kölcsönök esetében, ahol a szerződés nem a kedvezményes végtörlesztéssel, hanem egyéb módon szűnt meg, az elszámolás automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik. Az erről szóló értesítő leveleket a pénzügyi intézmények külön kérés nélkül küldik meg volt ügyfeleik részére – hangsúlyozta az MNB.

MTI 2015. március 11.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lakáscélú hitelek Magyarországon (2006-2014. I. félév)

Lakáshitel mellé szocpol

Lakáshitel mellé szocpol