in , ,

Kamatkockázat: Az OTP a forintosított hiteleknél az árfolyamkockázat helyébe lépő kamatkockázatra figyelmeztet

Kamatkockázat: Az OTP a forintosított hiteleknél az árfolyamkockázat helyébe lépő kamatkockázatra figyelmeztet
Kamatkockázat: Az OTP a forintosított hiteleknél az árfolyamkockázat helyébe lépő kamatkockázatra figyelmeztet

A forintosítással megszűnt ugyan az árfolyamkockázat az ingatlanhiteleknél, de helyébe a kamatkockázat lép, miután az új forinthitelek kamata a bankközi kamatlábhoz – a 3 havi BUBOR-hoz – kötött, amely gyakorlatilag a jegybanki alapkamattal együtt mozog – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Kovács Antal kiemelte: az alapkamat jelenleg soha nem látott mélységben van, de amikor ez a külső és belső gazdasági hatások következményeként változni, esetleg emelkedni fog, akkor a forinthitelek törlesztő részlete is jelentősen is megemelkedhet, sőt, akár magasabb szinten is maradhat.

Ezt a kockázatot mindenképp figyelembe kell vennie a hitelkiváltáson gondolkodó ügyfeleknek – fűzte hozzá az OTP vezérigazgató-helyettese. Kiemelte, a visszajelzések alapján a hozzájuk forduló ügyfelek nagyobb része a kiszámíthatóbb, fix törlesztő részletű hitelkiváltó ajánlatok iránt érdeklődik, és megjegyezte, hogy az OTP piaci súlyának megfelelően részt vesz a hitelkiváltási folyamatban.

Kovács Antal beszámolt arról, hogy a forintosított, referencia kamathoz kötött hitelek kamatkockázatának mérséklésére két új hitelkiváltó konstrukciót is kifejlesztettek, egy 10 éves periódus alatt rögzített hitelterméket, valamint a 13 éves futamidő alatt végig fix kamatozású és lakástakarék-pénztári állami támogatással kapcsolt módozatot. Valamennyi hitelkiváltó ügyfél első havi törlesztő részletét a bank visszatéríti, továbbá a teljes hitelfelvétel költségmentes az ügyfelek számára. Ezzel a bank célja, hogy piaci súlyának megfelelően vegyen részt a hitelkiváltási versenyben. Az OTP Bank előzetes felmérése szerint a korábbi devizahitelesek 5-10 százaléka kíván élni a kiváltó hitelek adta kedvezményekkel – fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Elmondta: a banknál úgy számolták, hogy egy tipikus svájci frank jelzáloghiteles ügyfél 37,1 százalékkal fizet kisebb törlesztő részletet most, mint amit az elszámolás és forintosítás nélkül fizetne, hiszen a svájci frank árfolyama jelentősen erősödött az elmúlt hónapokban is. Hozzáfűzte: az ügyfelek felénél a törlesztő részlet a korábbiakhoz képest több mint 20 százalékkal, negyedüknél több mint 30 százalékkal csökkent.

Az elmúlt hónapokban végrehajtott forintosítás és elszámolás során az OTP az irányadó május 3-i határidőig minden ügyfelének postára adta az elszámoló leveleket is, ezek száma meghaladta a háromszázezret – ismertette. “A közel százezer ingatlanhiteles szerződésünkből az elszámolás következtében mindössze 100 esetében emelkedett a törlesztő részlet, valamennyi japán jen hitel volt” – mondta.

Kovács Antal kifejtette: a 100 japán jen alapú hitelszerződésüknél érzékelhetően emelkedett a törlesztő részlet, ezek az adósok a legutóbbi törlesztő részleteikhez képest nem jártak jól a forintosítással. Ennek az az oka, hogy a törvényi szabályozás szerint az eredeti kamatmértéket kell visszaállítani (de minimum BUBOR plusz 1 százalék kamatfelár), és ez néhány tucat japán jen hiteles ügyfélnél a törlesztő részlet emelkedését okozta. Megjegyezte azt is, hogy a mostani feltételek mellett a jenhitelesek sem maradhatnak devizában, ezeket a hiteleket is forintosítani kell.

Az OTP Bank lakossági divíziójának vezetője leszögezte, hogy az érintett devizahiteles szerződések esetében az elszámolás, a visszajáró összegek jóváírása vagy visszautalása megtörtént. Az OTP Banknál ez az összeg mintegy a 111 milliárd forint volt. Az OTP az élő deviza ügyletekre 85 milliárd forintot számolt el és fizetett vissza az ügyfeleknek, a lejárt devizahitelekre pedig 26 milliárd forintot térített vissza – elemezte a vezérigazgató-helyettes.

Kovács Antal úgy vélte, hogy a szerződésszámhoz képest nem jelentős eddig az OTP Bankhoz érkezett panaszok száma. “Az elszámolás folyamatát egyébként végig nagyítóval ellenőrizte a Magyar Nemzeti Bank, így néhány egyedi esettől eltekintve kizárható, hogy hiba lenne a számításban”- fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Kovács Antal végül megjegyezte: mint a legnagyobb hazai lakossági banknak, komoly felelősségük van a pénzügyi kultúra terjesztésében, ezért működtetik a középiskolások pénzügyi képzési centrumát, az O.K Központot.

Cikk:

Kamatkockázat: Az OTP a forintosított hiteleknél az árfolyamkockázat helyébe lépő kamatkockázatra figyelmeztet

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

A jegybank és partnerei intenzíven segítik az ügyfelek tájékozódását

A jegybank és partnerei intenzíven segítik az ügyfelek tájékozódását

A személyi és autóhitelek forintosításáról tárgyal az MNB és a bankszövetség

A személyi és autóhitelek forintosításáról tárgyal az MNB és a bankszövetség