in

Tudod, hogy mi lesz a kamattal? A hitelmoratórium veszélye!

Tudod, hogy mi lesz a kamattal? A hitelmoratórium veszélye!
Tudod, hogy mi lesz a kamattal? A hitelmoratórium veszélye!

A hitelmoratórium nagy segítség jelenleg minden hitel törlesztő cégnek és magánszemélynek, de megvan az árnyoldala!

Valójában aki anyagilag megengedheti magának, jobban teszi, ha befárad egy még nyitva tartó bankfiókba, amelyik hajlandó fogadni, és köt egy folyamatos törlesztési megállapodást. Vegyük sorra a hitelmoratórium kapcsán a tényeket fehéren feketén.

Bár március 18-án reggel még ajánlásként fogalmazta meg a bankok felé a kormány, délután 3-kor már Orbán Viktor bejelentette és még aznap a Magyar Közlönyben is megjelent a hitelmoratórium bevezetése.

A célja, hogy a járvány ideje alatt több pénz maradjon a zsebekben és az átmenetileg megváltozott gazdasági környezetben könnyítsék a hitelfizetők terheit.

Milyen kölcsönre vonatkozik?

Hitel- és kölcsönszerződésekre. Mindenféle hitelre, és kölcsönre! Lakáshitel, személyi kölcsön, jelzáloghitel, babaváró, pénzügyi lízing, folyószámla hitelkeret, hitelkártya, cégeknek, vállalkozóknak nyújtott piaci és államilag támogatott hitel.

Minden cégre vonatkozik?

Nem igazán. Csak amelyik adósnak minősül. És, hogy melyik nem minősül adósnak a rendelet szerint?

  • az önkormányzat,
  • az állam,
  • és azok a vállalkozások, amelyek a Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 39. §-ában meghatározott jogszabályok hatálya alá tartoznak.

Meddig tarthat a moratórium?

Hivatalosan 2020. december 31-éig tart. Első körben. Így márciustól kezdve 9 vagy 10 hónapon keresztül nem kell fizetni a hitelt. Ennek van hátulütője, amit lentebb taglalunk.

Tarthat tovább is?

Szükség esetén igen. Meghosszabbíthatják. Jelenleg a 2020 év vége a határ.

Autólízing esetén mi a helyzet?

Pénzügyi lízing-szerződés esetén erre is érvényes a hitelmoratórium. Az operatív lízingre, vagy tartós bérleti szerződésre nem.

Lejáró hitellel mi a helyzet?

Ha nincs megállapodásunk a bankkal, ez a hitel is automatikusan moratórium alá esik és meghosszabbodik.

Meghosszabbodik minden hitel?

Igen, hacsak nem állapodunk meg a bankkal a folyamatos fizetésről. Ugyanis a rendelet szerint: “A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen”

Ha most veszek fel hitelt, rögtön jár a moratórium?

Nem. A paragrafust 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósítottnak számító kölcsönökre kell alkalmazni a rendelet szerint.

Mi lesz a járulékos költségekkel?

Egyéb díjakat sem kell fizetni, mert a törvény szerint az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.

És akkor MI a Hitelmoratórium veszélye?

Hát ez a feketeleves. Ugyanis míg a hitelmoratórium lejártakor a futamidőből pont annyi lesz hátra, mint most van, ezzel szemben a tőketartozás már magasabb lesz a mainál.

A moratórium alatt elmarad a kamattörlesztés is. Ezt bizony hozzá kell számolni a moratórium végén a jelenlegi (a moratórium ideje alatt nem csökkenő) tőketartozáshoz.

Ami most könnyebbségnek tűnik, jövőre nehezebb helyzetbe hozhatja az adóst. Senkinek nem könnyű jelenleg. Azonban aki teheti, annak javasoljuk, hogy ne hagyja abba a hitele törlesztését. Ha hamarabb lejár, mint a jelenleg kialakuló hitelkörnyezettől elvárható, az nagy könnyebbség lesz. Ha nem növekszik tovább a hitel, az szintúgy. Nem utolsó sorban pedig a bank se így, se úgy nem fog rosszul járni, hát érdemes mielőbb befejezni ezt a fajta kötöttséget.

Milyen választásom lehet még?

Az idő pénz
Az idő pénz

Ha a járvány ellenére rendelkezésre áll a hiteltörlesztő összeg minden hónapban, akkor még meg lehet próbálni a kis pénzből a moratórium ideje alatt nagyobbat csinálni. Ez általában a kockázatosabb út. Érdemes azért ezen is elgondolkozni és pár nap olvasással töltött idő miatt semmi nem vész kárba. Pénzügyekkel foglalkozó blogokat, híreket érdemes átböngészni, mert ha más nem, akkor legalább tájékozottabbak leszünk, de vigyázni kell az ilyenkor szinte kötelezően megjelenő átverésekkel szemben is. Ha találunk egy megbízhatónak tűnő módszert a havi díj forgatásával azt nagyobbá tenni és a módszer belefér a kockázattűrési határunkba, akkor még akár sokkal jobban is kijöhetünk ebből a szituációból.

A rendelet letöltése PDF formátumban ide kattintva.

 

Tudod, hogy mi lesz a kamattal? A hitelmoratórium veszélye!

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

Célzott segítség a rászorulóknak a törlesztési moratórium után

2021: célzott segítség a rászorulóknak a moratórium után