in , ,

A kamat szerepe banki szolgáltatásokban

A kamat szerepe banki szolgáltatásokban
A kamat szerepe banki szolgáltatásokban

Mindenki gyakorta találkozik a kamat kifejezéssel banki szolgáltatások kapcsán. Ez a kifejezés nem takar mást, mint a pénz árát, amit egy hitel alkalmával felvesz az igénylő, illetve betét lekötésekor kap. A bankok éves szinten fejezik ki ennek a mértékét.

Ez igaz még azokra az esetekre is, ha a futamidő rövidebb, mint egy év.

Pénzügyi szempontból a kamat a tőkének az ára, amely nagyon szoros kapcsolatban van a pénznek az időértékével. Ez tulajdonképpen azt takarja, hogy az adott pillanatban egy forint többet ér, mint holnap fog.

Hitel ügyletek kapcsán a kamat mértéke mindig százalékban van meghatározva, amely a kamatláb. Bizonyára nagyon sokszor hallja a televízióban Ön is, hogy a jegybank éppen csökkentette vagy növelte az alapkamatot. Erre azonban érdemes figyelni minden esetben!

A jegybanki alapkamat alapján határozzák meg a kereskedelmi bankok a hitelek és a betétek kamatait, így ennek az egész gazdaságra kihatása van. Minél alacsonyabb a jegybanki alapkamat, annál kevesebb kamatra lehet számítani a bankba betett pénz után, illetve annál kedvezőbb kamatláb mellett lehetséges hitelt is felvenni, amely a gazdaság élénkítésének egyik legfőbb mozgatórugója.

Meg kell említeni az uzsora kamatot, amelyet a Polgári törvénykönyv büntet. Ez azt takarja, hogy a hitel nyújtója aránytalan mértékben használja ki az adott adós helyzetét és ezt a saját javára fordítja.

A kamaton felül hitel felvételekor még számtalan egyéb költség jelentkezik, azonban ez teszi ki a tőkén felül a legnagyobb részt, melynek mértékére minden esetben kell figyelnie.

A kezes szerepe hitel felvételekor

A kezes szerepe hitel felvételekor

Hitel felvételekor körültekintően járjon el!

Hitel felvételekor körültekintően járjon el!