in

Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?

Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?
Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?

Két dolog történik, ha túllépjük a hitelkeretünket. Az első dolog, hogy nem fogjuk tudni tovább használni az adott kártyát, míg a kintlévőséget nem rendezzük, vagy megemeljük a hitel limitet. A második dolog, hogy többletköltséget fognak felszámolni a hitelkeret átlépéséért. Két másik lehetőség van, a hitelkibocsátótól és a szerződéstől függően. Nagy eséllyel a kamat emelkedni fog, megeshet hogy nagy mértékben és a túllépést esetlegesen jelenthetik is, bár ez nem minden esetben történik meg.

Általában amikor hitelkártyát igényelünk egy kibocsátótól, legyen az akár egy olyan kártya, ami csak bizonyos üzletekben vagy üzletláncokban elfogadott, a kiállító meghatároz egy maximális felhasználható összeget – ezt hívják hitelkeretnek. Amikorhitelkártyával vásárolunk, a bolt megbizonyosodik arról, hogy a vásárlással nem fog kimerülni a hitelkeret, máskülönben a tranzakciót elutasítja. Egyetlen módja annak, hogy a hitelkeretet túllépjük, ha nem fizetjük be a havidíjakat vagy az esetlegesen felmerülő többlet költségeket.

Ez a gyakorlat azonban folyamatosan változik. Amíg a hitelkeretet nem merítettük ki, a vásárlás engedélyezve van, még ha túl is lépjük vele a keretet. Minden egyes olyan tranzakció, amivel túlléptük a keretet, többletköltséget von maga után. A hitelkeretet úgy is át lehet lépni, hogy a kártyát kiállító társaság lecsökkenti a limitet – ez ugyan egy szokatlan eset, de hallhattunk már ilyenről. A másik dolog, hogy megnövelik a kamatot (akár meg is duplázhatják).

Két módja van annak, hogy elkerüljük a többletköltségek kirovását, ha túlléptük a hitelkeretet. Az első módja, hogy a túllépés napján rendezzük a tartozást azonnal, hiszen az egyenleg csak a nap végén kerül ellenőrzésre. A másik mód, hogy kérjük a hitel limitfelemelését. Minél megbízhatóbb az ügyfél, annál valószínűbb a kérelem elfogadása.

kártyatulajdonosokat sokszor figyelmeztetik, hogy figyeljenek oda kiadásaikra. Ügyeljünk tehát arra, hogy a kiadásaink meg se közelítsék a hitelkeret összegét.

Mi alapján válasszak bankot bankszámla nyitáshoz?

Mi alapján válasszak bankot bankszámla nyitáshoz?

Az online fizetés előnyei és hátrányai

Az online fizetés előnyei és hátrányai