in

Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?

Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?
Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?

Két dolog történik, ha túllépjük a hitelkeretünket. Az első dolog, hogy nem fogjuk tudni tovább használni az adott kártyát, míg a kintlévőséget nem rendezzük, vagy megemeljük a hitel limitet. A második dolog, hogy többletköltséget fognak felszámolni a hitelkeret átlépéséért. Két másik lehetőség van, a hitelkibocsátótól és a szerződéstől függően. Nagy eséllyel a kamat emelkedni fog, megeshet hogy nagy mértékben és a túllépést esetlegesen jelenthetik is, bár ez nem minden esetben történik meg.

Általában amikor hitelkártyát igényelünk egy kibocsátótól, legyen az akár egy olyan kártya, ami csak bizonyos üzletekben vagy üzletláncokban elfogadott, a kiállító meghatároz egy maximális felhasználható összeget – ezt hívják hitelkeretnek. Amikorhitelkártyával vásárolunk, a bolt megbizonyosodik arról, hogy a vásárlással nem fog kimerülni a hitelkeret, máskülönben a tranzakciót elutasítja. Egyetlen módja annak, hogy a hitelkeretet túllépjük, ha nem fizetjük be a havidíjakat vagy az esetlegesen felmerülő többlet költségeket.

Ez a gyakorlat azonban folyamatosan változik. Amíg a hitelkeretet nem merítettük ki, a vásárlás engedélyezve van, még ha túl is lépjük vele a keretet. Minden egyes olyan tranzakció, amivel túlléptük a keretet, többletköltséget von maga után. A hitelkeretet úgy is át lehet lépni, hogy a kártyát kiállító társaság lecsökkenti a limitet – ez ugyan egy szokatlan eset, de hallhattunk már ilyenről. A másik dolog, hogy megnövelik a kamatot (akár meg is duplázhatják).

Két módja van annak, hogy elkerüljük a többletköltségek kirovását, ha túlléptük a hitelkeretet. Az első módja, hogy a túllépés napján rendezzük a tartozást azonnal, hiszen az egyenleg csak a nap végén kerül ellenőrzésre. A másik mód, hogy kérjük a hitel limitfelemelését. Minél megbízhatóbb az ügyfél, annál valószínűbb a kérelem elfogadása.

kártyatulajdonosokat sokszor figyelmeztetik, hogy figyeljenek oda kiadásaikra. Ügyeljünk tehát arra, hogy a kiadásaink meg se közelítsék a hitelkeret összegét.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mi alapján válasszak bankot bankszámla nyitáshoz?

Mi alapján válasszak bankot bankszámla nyitáshoz?

Az online fizetés előnyei és hátrányai

Az online fizetés előnyei és hátrányai