in

Egy évünk maradt még Babavárót igényelni

2022 év végéig további 1.000 milliárdos volumen érkezhet még a piacra

Egy évünk maradt még Babavárót igényelni
Egy évünk maradt még Babavárót igényelni

Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből. A Duna House Pénzügyek felmérése szerint az igénylők közel háromnegyede költi ingatlanvásárlásra az elnyert hozzájárulás összegét.

Ezzel arányosan csökken a felújításra, bővítésre, megtakarításra vagy hitelkiváltásra fordított támogatások száma. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön több mint két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján közel 1.400 milliárd forintot folyósítottak a Babaváró hiteligénylés fedezésére 2019-es indulása óta.

A program meghirdetésétől eltelt időben a tavalyi január-június időszak bizonyult a „leggyengébbnek”, de így is közel 290 milliárd forintot tett ki a hitelvolumen – még úgy is, hogy átlagosan 9-10 millió forint értékben jutottak támogatáshoz a családok. Összességében a lakossági hitelállomány 10-15%-áért felelt a Babaváró 2021 első félévében.

A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint, 2021 január-decembere között a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylők 72,5%-a költötte erre a kölcsönt. Aránya több mint 10 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát.

„Az elmúlt egy évben minden eddiginél magasabb arányban költötték lakásvásárlásra ügyfeleink a Bababáváró támogatást”

– árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„A maximális, 10 millió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának átlagosan ¼-ét, vidéken pedig a felét, néha akár még a teljes összeget is fedezni tudják belőle. A Babaváró támogatás mellett a vásárlóknak a legtöbb esetben még további támogatásra is szükségük van lakáscéljaik eléréséhez. Az államilag támogatott hitelek, a CSOK és falusi CSOK erre megfelelő alternatívát nyújtanak.”

Egy évünk maradt még Babavárót igényelni
Egy évünk maradt még Babavárót igényelni

Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az elnyert támogatás 13,7%-át fordították a családok, akik a Duna House pénzügyi szakértőinek segítségével intézték hitelügyleteiket.

Ugyan 2020 azonos időszakához képest ez a részesedés csökkent, de az első félévhez viszonyítva minimális élénkülést mutat, köszönhetően a január óta elérhető új otthonfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitelnek. Nagyobb mértékben csökkent viszont a banki hitel kiváltására, illetve a gyermek számára megtakarítás létrehozására fordított összegek aránya.

Míg tavaly az előbbi célra 6,2%, utóbbira pedig 4,1% használta fel a kölcsönt, addig idén ez mindössze 3%, illetve 1,9% volt. Alig 1-1% a felhasználási aránya azon céloknak, mint a Magyar Állampapír-vásárlás, a meglévő hitel részleges előtörlesztése, az autóvásárlás vagy a vállalkozásfejlesztés.

„Az MNB közlése szerint az indulás óta 1.400 milliárd forintot már folyósítottak is 2021 júliusáig az igénylőknek. Ez átlagosan 175 milliárd forint negyedévente, amely alapján azt becsüljük, hogy a program végéig – beleszámolva 2021 második félévét is, amiről még nem áll rendelkezésre hivatalos adat – még közel 1.000 milliárd forintnyi támogatott hitelt fognak felvenni a családok”

– tette hozzá a 2022 év végéig még biztosan igényelhető Babaváró hitelről Benedikt Károly.

Vajon George vagy az Erste nem tud számolni rendesen?

Vajon George vagy az Erste nem tud számolni rendesen?

A Raiffeisen megmutatja, mi vár a sárga ajtón túl

A Raiffeisen megmutatja, mi vár a sárga ajtón túl