in ,

Hitel és a THM mutató

A kamat és a THM
A kamat és a THM

Amikor szeretnénk igénybe venni banki segítséget, akkor mindenképpen érdemes összehasonlítani egymással az egyes ajánlatokat. Van egy mutatószám, amely az alapját jelenti annak, hogy össze lehessen vetni az egyes bankok hitel ajánlatait. THM-nek hívják és ez minden banki termék kapcsán kötelezően feltüntetésre kerül.

A Teljes Hiteldíj Mutató azt fejezi ki, hogy a futamidő végén a tőkén felül mekkora összeg kerül visszafizetésre. Azt tudni kell, hogy amikor hitel veszünk fel, akkor nem csak kamat kerül megfizetésre, hanem vannak egyéb más díjak is, melyeket a THM magában foglal.

A kamaton felül folyósítási, igénybevételi díjat, kezelési költséget is a legtöbb esetben megfizettetnek a bankok. Azt is tudni kell, hogy maga a THM még ezek mellett sem fejezhet ki minden költséget, gondolva itt a késedelmes fizetés kamatára, közjegyzői díjra szerződéskötéskor, illetve futamidő módosításkor is kell fizetni. Így ezen tételek mértékére is minden esetben rá kell kérdezni, ha hitel felvételére kerül sor, de mindig a szerződés megkötése előtt!

Ebből fakadóan minden esetben a THM-re érdemes figyelni. Sokan abba a hibába esnek, hogy csak a kamatot keresik az egyes banki ajánlatokban és a végén meglepetés éri őket, amikor törleszteni kell a hitelt.

Törvények, jogszabályok írják elő, hogy minden egyes bankfiókban és internetes oldalon elhelyezett hitel terméknél a THM-nek szerepelnie kell jól láthatóan. Ha még ezek mellett sem tudja eldönteni melyik hitelt válassza, akkor kérje tanácsadó segítségét.

Lakásvásárláshoz hitel felvétele

Lakásvásárláshoz hitel felvétele

A hitel kalkulátorok is segítenek

A hitel kalkulátorok is segítenek