in , ,

Forint alapú hitelek

Forint alapú hitelek
Forint alapú hitelek

A válság előtt nagyon sokan csakis devizában adósodtak el. Ennek számos oka volt. A bankok sokkal kedvezőbb feltételek mellett nyújtották az ilyen típusú hiteleket. A forint alapon felvehetőek esetében a kamat magasabb volt, így az nagymértékben drágította meg a futamidő egészét nézve az adott banki terméket. Ezért döntöttek a legtöbben a deviza hitelek mellett, mivel azoknak alacsonyabb volt a kamatozása.

A hátrányuk, amelyről sokan nem igazán vettek tudomást, az árfolyam ingadozás volt. Éppen emiatt kerültek nagyon sokan nehéz helyzetbe a válság következtében, amikor a forint jelentősen gyengült a svájci frankkal és az euróval szemben.

A deviza hitelek felvevőinek a nagy része elég nehéz helyzetbe került, hiszen sokan kerültek adósságcsapdába, tulajdonképpen kétszer is kifizetik az adott ingatlannak a vételárát. Az árfolyam ingadozásának veszélye miatt éppen ezért nem lehet már devizában felvenni hitelt lakossági ügyfelek esetében.

A jelenleg is érvényben lévő jelzáloghitelek forintosítása zajlik. Az árfolyam ingadozás következtében a törlesztések nagymértékben megnövekedtek. Átmeneti könnyebbséget az árfolyamgát hozott az adósoknak.

Májustól azonban már kevesebbet kell fizetni törlesztésként, hiszen a forintosítás mellett más jellegű visszatérítésre is kötelezték a bankokat. A forint alapú hitelek minden esetben nagyobb fokú kiszámíthatóságot jelentenek még akkor is, ha kamat tekintetében többet kell fizetnie az ügyfélnek.

Mindezek alapján csak akkor igényeljen banki terméket, kölcsönt, ha biztosan látja, hogy megfelelően tud törleszteni.

Banki hitel ajánlatok megismerése

Banki hitel ajánlatok megismerése

Teljesen megszűntek a deviza hitelek

Teljesen megszűntek a deviza hitelek