in

Pénzintézetek tisztességtelenül alkalmaztak árfolyamzáradékot

Pénzintézetek tisztességtelenül alkalmaztak árfolyamzáradékot
Pénzintézetek tisztességtelenül alkalmaztak árfolyamzáradékot

Az OTP Bank Nyrt. június 30-án a Horvát Köztársasággal közösen kérte a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjától (ICSID) a 2020. október 16-án regisztrált, a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásával kapcsolatos eljárás megszüntetését – közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A vitás kérdéseket a felek közös megállapodása alapján rendezték – áll a közleményben.

Hozzátették: az ICSID főtitkára a peres felek eljárás megszüntetésére vonatkozó közös kérelmének átvételét visszaigazolta, a közeljövőben az ICSID formálisan is megerősíti a jogvita megszűnését.

A horvát frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, az Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP Horvátország, a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) és a Sberbank ellen, amiért 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról.

Egy évvel később megszületett az első ítélet a zágrábi kereskedelmi bíróságon a

svájci frank alapú jelzáloghitel semmissé nyilvánításáról,

amelyet számos per követett, többféle kimenetellel, a bíróságok több szintjén.

A horvát pénzintézetek a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb kereskedelmi bíróság 2019-es ítélete ellen keresetet adtak be a horvát alkotmánybíróságon, amelyet idén februárban elutasított a taláros testület, és helyben hagyta a legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntését, miszerint a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan változtatták meg a kamatokat, amelynek következtében megnőtt a hitelfelvevők törlesztőrészlete.

Ugyanezen pénzintézetek Horvátország ellen eljárást indítottak a horvát kereskedelmi bíróságon és a washingtoni székhelyű választottbíróságon, azon veszteségeik miatt, amelyeket a horvát jogi szabályozások okoztak, és amelyek 2015-ben kötelezően előírták, hogy a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

Ez utóbbi eljárás megszüntetéséről állapodott meg most az OTP Horvátországgal.

Forrás: MTI

Személyi kölcsönök iránti kereslet

Személyi kölcsönök iránti kereslet

Nőhet az újlakások ára a mindennél kedvezőbb lakáshitellel

Nőhet az újlakások ára a mindennél kedvezőbb lakáshitellel