in ,

A magyar lakosságra nem jellemző a pénzügyi tudatosság

A magyar lakosságra nem jellemző a pénzügyi tudatosság
A magyar lakosságra nem jellemző a pénzügyi tudatosság

A pénzügyi tudatosság egyáltalán nem jellemző a magyar lakosságra, amelynek kevesebb mint fele venné a fáradtságot arra, hogy hitelfelvétel esetén legalább online összehasonlítsa a piacon fellelhető ajánlatokat – derül ki a Cofidis Hitel Monitor felméréséből.

A kutatás szerint az árérzékeny hozzáállás a hitelek esetében egyáltalán nem jellemző, a magyarok csupán 44 százaléka hasonlítaná össze biztosan a pénzügyi intézetek ajánlatait a világhálón. A megkérdezettek 64 százaléka fél a hitelek rejtett költségeitől, 49 százalékuk pedig átláthatatlannak látja az ajánlatokat.

A tájékoztatás szerin ez egyértelműen összefügg a bonyolultabb banki nyelvezettel, ugyanakkor a hitel-összehasonlító oldalak komoly segítséget nyújtanak a megfelelő konstrukció kiválasztásában.

Ennek ellenére az elmúlt két évben pozitív irányba változott a hitelek megítélése, a magyarok 52 százaléka már ésszerű lehetőségként tekint a hitelfelvételre, míg mintegy ötödük érzi jobb megoldásnak, ha a vásárló ugyan hitelből, de előbb hozzájuthat a kívánt termékekhez.

A hitelek elfogadottságának növekedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a tartozással rendelkezők aránya: míg 2012 végéig minden második felnőttnek volt hitele, ma alig negyven százalékuk törleszti adósságát. Az elmúlt évben a megkérdezett 18-69 éves lakosság csaknem 18 százaléka vett fel új hitelt, a következő három hónapban a magyarok 13 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy kölcsönért folyamodik.

Az aktuális Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatást a NRC Marketingkutató Kft. 2015 februárjában 500 fős, (18-69 éves korosztály) mintán készítette.

MTI 2015. február 25.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Az Erste több mint 400 ezer kölcsön- és lízingügyletét érinti az elszámolás és a forintosítás

Devizahitelek – Az Erste több mint 400 ezer kölcsön- és lízingügyletét érinti az elszámolás és a forintosítás

Egy hitel segítséget is nyújthat

Egy hitel segítséget is nyújthat