in

Banki elszámolás – MNB: az első százezer ügyfél e héten megkapja az értesítőt

Banki elszámolás: az első százezer ügyfél e héten megkapja az értesítőt
Banki elszámolás: az első százezer ügyfél e héten megkapja az értesítőt

Április végéig több mint 1,7 millió ügyfélszerződést érintően küldik ki a hitelintézetek a deviza alapú kölcsönök elszámolási, a jelzáloghitelek esetében pedig a forintosítási értesítőket, az első százezer ügyfélhez már e héten megérkezhet az elszámolás – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

Márciusban mintegy 237 ezer, áprilisban pedig további 1,465 millió szerződésnél történhet meg az elszámolás.

Az MNB szerint sok tízezer ügyfél esetében az elszámolással visszajáró összeg akkora, hogy abból lezárható a hitelszerződésük.

Sok ügyfél már előzetesen rövid szöveges üzenetet (sms) kaphat a pénzügyi teljesítésről, de a hivatalos kiértesítést csak az írott elszámolási értesítő kézhez vétele jelenti, és az esetleges panasz előterjesztésére szolgáló 30 nap is a kézhezvételtől számítódik.

A jegybank által a piaci szereplőktől bekért adatok szerint a pénzügyi intézmények áprilisig mintegy 1,703 millió – élő vagy már megszűnt – ügyfélszerződésnél küldenek ügyfélértesítőt és számolnak el. E szám nem tartalmazza a korábban kedvezményesen végtörlesztett mintegy 170 ezer hitelt, amelynél az elszámolás nem automatikus, az arra vonatkozó igényt március 31-ig lehet kezdeményezni.

A még nem végleges adatok szerint összesen 39 hazai pénzügyi intézménynek kell legalább ezres – közülük a legnagyobb szolgáltatóknak százezres – nagyságrendű ügyfélkörrel elszámolni. Ezzel szemben 61 pénzügyi intézménynek – döntően takarékszövetkezetnek – tavasszal egyáltalán nem kell elszámolást teljesítenie, mivel nem voltak devizaalapú hitellel rendelkező ügyfelei.

A közlemény szerint a jegybank folyamatosan ellenőrzi és támogatja a pénzügyi szervezeteket az elszámolási folyamat végrehajtásában, ezért fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytat az intézményeknél. A vizsgálatok összesen 308 szolgáltatót (14 nagybank, 20 kisbank, 5 fióktelep, 109 takarékszövetkezet, 88 követeléskezelő, közel 70 pénzügyi vállalkozás, 2 egyéb intézmény) érintenek, s az elszámolás lezárultáig, 2016 elejéig tartanak. A legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező, az érintett fogyasztók több mint 75 százalékát lefedő pénzügyi intézményeknél az MNB már az elszámolási-forintosítási felkészülést is ellenőrzi.

Az elszámolási törvény alapján a pénzügyi intézmények 2015. április 30-ig küldik meg ügyfeleiknek a deviza alapú kölcsönöknél tisztességtelenül elvont összegeket és az egyéb elszámolási tudnivalókat tartalmazó értesítő leveleket. A pénzügyi teljesítés legkésőbb a megküldéstől számított 15 munkanapon belül történik meg. A megszűnt szerződések esetében az értesítő levél átvételét követően kell a bankszámlaszámot bejelenteni, vagy a pénztári pénzfelvételt kezdeményezni. A forint alapú és a ténylegesen devizában törlesztett hitelek elszámolására később, 2015 augusztusa és szeptembere közt kerül sor.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

A megkérdezettek többsége számlavezető bankjától kérne hitelt egy felmérés szerint

A megkérdezettek többsége számlavezető bankjától kérne hitelt egy felmérés szerint

mintegy 200 ezer élő autóhitel-szerződést érint az elszámolás

Banki elszámolás – Lízingszövetség: mintegy 200 ezer élő autóhitel-szerződést érint az elszámolás