in , , , ,

60 napig felmondható a forintosított hitel

60 napig felmondható a forintosított hitel
60 napig felmondható a forintosított hitel

Sokan vannak, akik nem elégedettek a hitelének forintosítást követő feltételeivel. Természetesen ebben az esetben (is) lehetőség van felmondani a hitelt!

Mindezt a kiértesítés kézhezvételétől számítva 60 napig lehet megtenni.

Amennyiben a felmondást választja, akkor a felmondását követő 90 napon belül meg kell fizetnie a bank felé a teljes tartozását.

Ez persze nem lehet olyan könnyű, de tulajdonképpen olyan időszak következik ekkor, amibe sokminden beleférhet. Még akár az is, hogy egy kedvezőbb hitelre tegyen szert.

Például: Megkapta a forintosításról az értesítést mondjuk április 29-én. Amennyiben a lehető legtovább vár a felmondással, akkor körülbelül június 25 körül postára kell adnia tértivevényesen a felmondását a bank felé. Ez a dátum lesz a kiinduló dátuma a 90 napos periódusnak, amely idő alatt a bank várja a hitel fennmaradó összegének kifizetését. Így közel 5 hónapja lesz, hogy ehhez forrást találjon.

A visszafizetés történhet saját erőből vagy hitelkiváltással is. Jó hír annak, aki hitelkiváltással fizeti vissza tartozását, hogy az érintett bank semmilyen díjat, költséget, jutalékot nem számíthat fel Ön felé.

Természetesen ha Önnek rendelkezésére áll az az összeg, amellyel rendezheti a hitelt, tehát önerőből fizeti ki a hitelét, a felmondással és törlesztéssel kapcsolatos költségekre vonatkozóan a bankkal kötött szerződés az irányadó.

Továbbá, ha az új hitel forintalapú, a célja és az összege megegyezik a régi hitelével, akkor Önnek nem kell megfelelnie a jövedelemarányos törlesztési mutatónak (JTM-nek*).

Hitelkiváltás esetén mindenképpen érdemes megnézni, hogy milyen ajánlatok vannak a piacon. A forintosított hitel kedvezőbb kondíciókra váltásával ugyanis jelentős összeget spórolhat meg. Banki ajánlatokban sincs hiány, a bankok ügyfélszolgálatai ugrásra készen várják a hitelkiváltókat.

(* A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1-jétől lépett életbe, és az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket.)

árfolyamgátas elszámolások

Jegybanki vizsgálat egyes árfolyamgátas elszámolások miatt

Diákhitel május 15-ig igényelhető a tavaszi félévre

Diákhitel május 15-ig igényelhető a tavaszi félévre