in

Devizahitelek – Varga: kedvezményesen forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket

A jövő héttől megkezdődik a devizahiteles ügyfelekkel való elszámolás
A jövő héttől megkezdődik a devizahiteles ügyfelekkel való elszámolás

Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, hogy az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést. A tárca közleménye szerint a megállapodás kiterjed a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelekre, ideértve a lízinget is. A forintosítás nem terjed ki a deviza értékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza hitelkártyákra és a deviza folyószámlahitelekre.

Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

Tájékoztatása szerint a mostani – december 1-jével hatályos – forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is.

Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszaki 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány célja a devizakitettség jelentős csökkentése a családoknál, az eddigi intézkedések között példaként említette a végtörlesztést, a Nemzeti Eszközkezelő létrehozását, az árfolyamgát rendszer bevezetését, a Kúria döntését követő a banki elszámoltatást, a forintosítást. Megjegyezte, hogy a mostani megegyezés tekintettel van az EBRD-megállapodásra (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) is, amelyben a kormány vállalta, hogy egyoldalúan nem fog terhet róni a bankszektorra.

A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a jelzáloghitelek forintosításával 500 ezer adós helyzetén tudtak könnyíteni a 2015 február 1-jei átváltással, a jelzáloghitel állomány 3733 milliárd forintot tett ki.

Varga Mihály elmondta, hogy a személyi devizahitel állomány 2009-ben még 300 milliárd forint volt, ami 2015 első negyedévére 18 milliárd forintra csökkent, a gépjármű devizahitelek nagysága 2009-ben 340 milliárd forintot tettek ki, ez 2015 első negyedévében 280 milliárd forintra mérséklődött. A gépjármű devizahitelesek között mintegy 300 ezer olyan adós van, akinek jelzálog devizahitele is volt – jegyezte meg a miniszter.

A jelzálog alapú lakáscélú devizahitelek, valamint a gépjármű- és a személyi devizahitelek esetében összességében 1031 milliárd forinttal tudták segíteni a magyar családokat – mondta Varga Mihály.

A jegybankkal és a bankszövetséggel kötött megállapodásban rögzítették továbbá azt is, hogy a kamat nem emelkedik, a jogszabályi változásról októbertől tájékoztató kampányt indítanak, december elsejéig kell a pénzintézeteknek elszámolniuk, és december 15-től postázzák a forintosításról szóló tájékoztatást az ügyfélnek, akinek 30 nap áll rendelkezésre az ajánlat mérlegelésére. Az ügyfél döntése önkéntes, maradhat a devizahitelnél is, viszont passzív beleegyezést jelent, ha nem válaszol a banki értesítésre – mondta a miniszter.

A nem élő személyi- és gépjármű deviza hitelszerződések esetében is kötelező a bankoknak ajánlatot tenni a forintosításra, az ügyfélnek itt is 30 nap áll rendelkezésre a váltás mérlegelésére – mondta a tárca vezetője.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy az elszámolást a bankok intézik, adókedvezmény formájában írják le az állami támogatást.

A miniszter szerint a devizahitelesek segítését mindenképpen szakaszolni kellett, az állam és a bankrendszer lépésről lépésre tudta felmérni a lehetőséget, az elmúlt hónapok folyamatai megerősítették a kormányt abban, hogy a lakás mellett a gépjármű és a személyi devizahitelek kivezetésére is sort kell keríteni. A mostani intézkedés a lízinget is érinti – mondta Varga Mihály.

Budapest, 2015. augusztus 19., szerda (MTI)

Cikk:

Devizahitelek – Varga: kedvezményesen forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket

Forinthitelesekkel folytatódik a banki elszámolás

Autóhitelek: nincs teendőjük a forintosítást elfogadó adósoknak

Autóhitelek: nincs teendőjük a forintosítást elfogadó adósoknak