in

Az identitás tolvaj – amikor elveszíthetjük személyazonosságunkat

Identitás, Személyazonosság
Identitás, Személyazonosság

Az identitás ellopásáról akkor beszélhetünk, amikor a tolvaj valaki más identitását lopja el, és tudta nélkül, a nevében jár el bizonyos ügyekben. Mire az áldozat észrevenné, a tolvaj már réges-rég meglépett, hatalmas hitelösszegeket maga mögött hagyva. Egyes esetekben az személyazonosság ellopása az áldozat letartóztatásához is vezethet.személyazonosság lopást emberek millióinak kell elszenvednie, és ez a szám évről évre sajnálatos módon növekszik. A személyes információkkal a zsebében a tolvaj akár jogosítványt szerezhet, nyithat új bankszámlákat, akár autót is vásárolhat és hitelt is kaphat. A számlák és kimutatások a tolvaj ideiglenes címére vannak

bejelentve. Kihasználja az összes készpénzfelvételi lehetőséget illetve a hitelkártya nyújtotta további lehetőségeket. Amikor észrevesszük, hogy valami nincs rendjén, jócskán elkéstünk. Évekbe telhet, míg az identitás tolvaj okozta kárt megtérítik.

A mai műanyag pénzes világban az online tranzakcióknak és az adathalászatnak köszönhetően mindenki potenciális áldozata lehet egy személyazonosság rablónak. Azonban álljon itt néhány példa arra vonatkozóan, hogyan is minimalizáljuk a valószínűségét, hogy mi is áldozatok legyünk:

  • Ne adjunk ki személyes információt, hacsak nem mi kezdeményeztük a kapcsolatot. A tolvajok egyes cégek törvényes képviselőinek vallhatják magukat és megkérhetnek arra, hogy erősítsük meg személyes információinkat. A megerősítésnél, valójában megadjuk az adatainkat. Ehelyett mondjuk, hogy elfoglaltak vagyunk és visszahívjuk később, kérjük el az illető nevét. Ne a hívó fél által megadott számot hívjuk, nézzünk utána a telefonkönyvben például, ezután azonosítsuk a hívót, és a hívás célját.
  • Védjük jelszóval bankszámláinkat, hitelkártya számláinkat. Ne egyértelmű jelszavakat használjunk, mint például leánykori nevet stb., hogy megvédjük magunkat az identitás tolvajok ellen.
  • Tartsuk biztonságos helyen a jelszavainkat, akár egy otthoni széfben. Semmiképp ne legyen mindig nálunk, például a pénztárcánkban. Ha a jelszavak rossz kezekbe kerülnek, jelentősen megkönnyítjük a személyazonosság tolvajok dolgát.
  • Soha ne adjuk ki jelszavainkat, hacsak nem szükséges a hitelhez, vagy más tranzakcióhoz. Amennyiben jelszót kérnek tőlünk, tudjuk meg, hogy ez miért is szükséges.
  • Soha ne adjuk ki személyes információinkat olyan weboldalaknak, amelyek nem SSL-t használnak. A biztosított oldalakat https-sel jelölik és lekódol minden olyan információt, amit magadunk a számítógépen keresztül. Ezeken az oldalakon részletesen le van írva, hogyan védik a személyes információinkat – Privacy Policy. Amennyiben az oldal megosztja információinkat egy megnevezetlen harmadik féllel, nem lehetünk biztosak abban, hogy a személyes információnk jó kezekben lesz annál a 3. félnél.
  • Használjunk iratmegsemmisítőt minden olyan írásról, amely személyes információinkat tartalmazza. Ezekbe beletartoznak a különböző kimutatások, promócionális céllal küldött anyagok amelyen szerepel a nevünk és lakcímünk, illetve a lejárt kártyáink is. Amennyiben előfizetett magazin érkezik, csak úgy dobjuk ki a magazint, hogy a kezdőoldalt, melyen szerepel nevünk és címünk, megsemmisítjük.

Habár a fent említett dolgok segíthetik leredukálni az identitásunk ellopását, maradjunk mindig éberek, hogy megvédhessük magunkat. Kísérjük figyelemmel a havi számláinkat és banki kivonatainkat. Hiányzó kimutatások figyelmeztető jelek lehetnek arra utalólag, hogy valaki a tudtunk nélkül megváltoztatta a levelezési címet. Amennyiben olyan termékekről kapunk brossúrát, tájékoztató füzetet, amit nem mi vásároltunk, könnyedén megeshet, hogy az identitás tolvajlás áldozata lettünk és
valaki a mi nevünket használja a dolgok megvásárolására. Szakemberek továbbá azt javasolják, hogy rendszeresen vizsgáljuk felül ahitel kimutatásainkat.

Bankkártya, Debit-Kártya

Mi is valójában a bankkártya

Mik a hitelkártya előnyei és hátrányai?

Mik a hitelkártya előnyei és hátrányai?