in

Mi is valójában a bankkártya

Bankkártya, Debit-Kártya
Bankkártya, Debit-Kártya

bankkártyákat a bank állítja ki és egy adott személy bankszámlájához vannak kötve. A műanyagbankkártyákat mágneses csíkokkal látják el épp úgy, mint a hitelkártyákat, de másképp működnek mint a hitelkártyák, mivel ezek nincsenek hitelösszeggel összekötve. Több különfélebankkártya van használatban, van olyan amivel csak pénzt tudunk felvenni, vagy van olyan is, amellyel vásárolni tudunk, mint a hitelkártyával. A banktól függően, bankszámla nyitásakor az ügyfélnek többféle lehetőséget kínál fel a bank.

Sok hitelszervezet és bank az azonosítás végett állítja ki a bankkártyákat. Ezek a kártyák csak a bankban használhatók, esetleg pénzfelvételre alkalmasak, vagy egyenleg lekérdezésre. A kártya típusától függően az ügyfelek használhatják vásárlásra debit kártyaként használva, vagy az is előfordulhat, hogy ily módon nem tudják használni a bankkártyájukat.

Egyes bankok kiállítanak debit-kártyákat, olyan bankkártyát amellyel fizethetünk minden olyan helyen, ahol a debit-kártyátelfogadják. A debit-kártya azonnal leemeli az adott összeget az ügyfél számlájáról, úgy működik mint egy csekk, kivéve, hogy ez azonnali. Ahhoz, hogy a bankkártyát debit-kártyaként használjunk, szükség van egy személyes azonosító számra. Nem minden üzlet támogatja a debit-kártyát, ez attól függ, hogy hogyan állapodtak meg azokkal, akik a bankkártya terminálokat telepítették.

Sok esetben a bankkártyák mind debit-kártyaként, mind hitelkártyaként is használhatók, a számla tulajdonos igényeinek megfelelően. Ez a terminológia kissé megtévesztő, mivel a bankkártyán alapból semmilyen hitelkeret nincs. Vegyük például a VISA-t, ami egy hiteltársaság, az ilyen kártyákkal fizethetünk azon boltokban is, amelyek nem engedélyezik a debitkártyával történő fizetést.

Egyes esetekben a bank kiállíthat úgynevezett biztosított hitelkártyát. Egyesek ezt a biztosított hitelkártyát a hiteltörténetük építésére használják. Ebben az esetben a bankkártya hitelkártyaként funkcionál, kivéve, hogy a hitel valaki más bankszámlájához van kötve. Mivel a bankkártyák, melyek debit-kártyaként funkcionálnak, napi tranzakciós limittel rendelkeznek, a biztosított hitelkártya egy köztes átmenet lehet a bankkártya és a hitelkártya között.

Hitelkártya

Mi a hitelkártya

Identitás, Személyazonosság

Az identitás tolvaj – amikor elveszíthetjük személyazonosságunkat