in

Ne használj PayPal-t, ha kedves a pénzed

Egyszerűen nem éri meg, hogy adott esetben több, mint 9%-ot is elvesz a bevételeidből.

Ne használj PayPal-t, ha kedves a pénzed
Ne használj PayPal-t, ha kedves a pénzed

Ha eddig nem használtál PayPal fiókot, de szeretnél, akkor érdemes lesz elolvasnod az itt leírt mai tapasztalatomat, hogy Te már ne fuss bele abba a hibába, hogy a PayPal devizaárfolyamára hagyatkozol pénz fogadásánál.

A történet egyszerű. Amerikai dollár devizában küldtek nekem a mai napon pénzt PayPal számláról PayPal számlára. Mivel „házon belüli” (magyarul belső klíring) utalásról volt szó, a pénz azonnal megérkezett az én fiókomba.

Mivel lehetőség van a PayPal-nál üzleti fiók tartására, nekem is az van, és 3 féle devizanemet tartok benne lehetőségként nyitva, hogy amennyiben valaki utal, akár választhasson is a devizanemek között. (vagy ha külföldi az ügyfél, fizethessen saját devizájában)

Ki kell jelölni alapértelmezett devizanemet, ami nekem ebben az esetben a magyar forint, azaz a HUF volt. Emellett van USD és EUR fiókom.

A küldő fél USD devizában küldte a pénzt, ami az elküldést követő egy percben megérkezett hozzám forintosítva. Csakhogy – mint ahogy a PayPal a tranzakcióhoz oda is írta – 317 Ft-on számolta/váltotta át az USD-t forintra.

Csak a miheztartás végett:

Ez a kép itt fentebb az MNB napi középárfolyam tájékoztatója a 3, hazánkban leginkább nyilvántartott külföldi devizáról. Eszerint a PayPal durván 12,- Ft-ot elvett a váltással minden egyes dollárból, a középárfolyamhoz képest. Az annyi, mint 3,64% különbség.

Ez még hagyján, de a beérkezett pénzből egy egyszerű „Díj” megnevezéssel további 5,58% összeget vont le magának.

Ezzel elérte a PayPal, hogy a munkám értéke, amiért megdolgoztam, kifizetés után egy perc alatt 9,22%-al vált kevesebbé!

A „vicc” plusz poénja (?), hogy nem is igen passzol erre az esetre a feltüntetett díjtáblázata! Lásd a linken:

https://www.paypal.com/hu/webapps/mpp/paypal-fees

Szóval Kedves Olvasó, ha most kezdesz ismerkedni a PayPal-lal, akkor ÉN a fentiek miatt nem ajánlom. Már számtalan szolgáltató van, akik középárfolyamon váltják a pénzed fillérekért, és ha érkezik a számlájukra pénzed, azt további költségektől mentesen az adott devizanemben írják jóvá a náluk tartott számládon, vagy alszámládon.

Ha mégis valamiért a PayPal-ra lesz szükséged a munkádhoz, nagyon vigyázz arra, hogy az a devizafiók legyen az alapértelmezett fiók beállításod, amiben kapni fogod a pénzt, különben durva árfolyamkülönbséget fogsz tapasztalni az érkező összeg automatikus váltásakor.

(igen, értem, hogy nekem is így kellett volna, és ahány „bank”, annyi szokás, de pont megszoktam máshol, hogy intelligensen kezelik a pénzemet cserébe, hogy ott tartom)

És tényleg, az egészre mondható, hogy a XXI. század első negyedének vége felé EZ EGY VICC!

Tele van már a világ olyan szolgáltatókkal, mint a Revolut vagy a Wise, amik nagyságrendekkel olcsóbbak és a devizanemek esetében középárfolyamon váltanak. Mi lehet a létjogosultsága még a PayPal-nak, hogy ezekkel a díjakkal üzemel? Nem tudom.

Azt viszont tudom, hogy úgy felhergeltem magam, hogy most megyek és bezárom a számlám náluk!

Ugyanis történt még valami…

Az alábbi üzenet jelent meg még a PayPal fiókomban:

Merőben érthetetlen üzenet. Rákattintottam a „Pénz oldalon” szövegű kék linkre, hogy hogyan magyarázza azt, hogy a beérkezett összegből nem használhatok fel mindent. Az alábbi képen látható infó fogadott:

Tudni kell, hogy a képen a kék feliratok olyan linkek, amik azokra az oldalakra továbbítanak, ahol további bankszámlát és/vagy bankkártyát adhatok meg a PayPal-nak, hogy elkerülhessem a jelzett korlátozást. És „Annak érdekében, hogy mindig rendelkezésre álljon a pénz”, ezt meg is kell tennem. Nevezetesen további bankszámlám adatait kell átadnom a PayPal-nak, vállalva ezzel a bankszámla azonosítás költségét, és átfutási idejét is.

Jelenleg 2 bankszámlámat és 2 bankkártyámat tartja nyilván!

MENNYI KELL MÉG?

És ha egyszerűen nincs több, akkor nyitnom kell valahol továbbiakat és bejelentenem azt nekik, hogy elkerüljem EZEKNÉL azt, hogy ne adják oda a pénzem???

Szerencsére nem értem el azt az összeghatárt, ami fölött 21 napig ráültek volna a pénzemre. Tehát a „számlariasztás” is fals volt, de ez a korlát is megerősített abban, hogy most elbúcsúzunk egymástól. Örökre!

Friss hír, hogy a kamatstop kiterjesztéséről (is) döntött a kormány.

Kiterjesztett Kamatstop

Kölcsön keresése az interneten keresztül

Kölcsön keresése az interneten keresztül