in

A Cofidis szerint visszatért a hitelfelvételi kedv

A Cofidis szerint visszatért a hitelfelvételi kedv
A Cofidis szerint visszatért a hitelfelvételi kedv

A Cofidis Magyarország szerint a magyar lakosság hitelfelvételi szándéka a tavalyi visszaesés után 2021 első negyedévében visszaállt a járványhelyzet előtti szintre.

Ezen belül az átlagosan felvenni tervezett, nem lakáscélú hitelösszeg is nőtt – állapította meg a legfrissebb kutatásában a cég.

A Cofidis Hitel Monitor kutatás eredményeit összegző mai közlemény szerint a hitelüket törlesztők aránya is 2020 augusztusától folyamatosan emelkedik, és az elmúlt egy évben felvett hiteleknél is enyhe növekedés látható.

A felmérésben megkérdezettek 11 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, legutóbb 2019 áprilisában volt ilyen magas ez az arány. Az augusztusi mélypont után a hitelüket törlesztők aránya is elérte a tavalyelőtti átlagos (49 százalékos) szintet, a gyermeket nevelők esetében pedig egy erőteljesebb növekedés után a 66 százalékot.

A felmérést megelőző előtti egy évben a megkérdezettek 24 százaléka vett fel hitelt. Bár ez az arány elmarad a járványhelyzet előtt mért 31 százaléktól, a Cofidis szakértői szerint a következő negyedévekben további emelkedés várható.

“A hitelfelvételi tervek élénkülnek, az emberekben a járványhelyzet alatt jellemző óvatosság megszűnni látszik. A lakosság hitelfelvételi kedvének növekedése és a saját anyagi helyzetére vonatkozó várakozások javulása alapján a következő egy évben feléledhet a hitelek, különösképpen a személyi kölcsönök iránti kereslet, amire a nyári időszakban előtérbe kerülő lakásvásárlási és -felújítási célok is hatással lesznek”

– idézi a közlemény Jean-Francois Rémy-t, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatóját.

A felmérésben kitértek a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóbarát személyi hitel minősítés fogadtatására is: akik már hallottak róla, azok közül szinte mindenki (96 százalék) figyelembe venné a hitelfelvételi döntésnél a minősítés meglétét. Sőt ennek hiánya minden tizedik ügyfelet elidegenít az adott pénzintézettől.

A hitelfelvételben gondolkodók körében elsősorban a lakásvásárlási (41 százalék), a lakásfelújítási (40 százalék) és az autóvásárlási (33 százalék) célok a jellemzőek. A potenciális hitelcélok közül nagyot ugrott a lakásfelújítás (55-ről 67 százalékra).

Az áruhitelt felvevők aránya idén márciusban ismét elérte a járvány előtti szintet. Bár nem nőtt azok aránya, akik személyi kölcsönt vettek fel, az ebben a hiteltípusban gondolkodók aránya a tavalyi csökkenés után a 2019 eleji szintre, 12 százalékra nőtt – írták.

A Cofidis Hitel Monitor kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készíti 500 fős mintán online adatfelvétellel évente négy alkalommal 2011 óta. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

A Cofidis szerint visszatért a hitelfelvételi kedv

Forrás: MTI

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Az OTP Jelzálogbank nem számít lakáspiaci visszaesésre az idén

Az OTP Jelzálogbank nem számít lakáspiaci visszaesésre az idén

Vajon megszorítások jönnek?

Vajon megszorítások jönnek?