in

Az online fizetés előnyei és hátrányai

Az online fizetés előnyei és hátrányai
Az online fizetés előnyei és hátrányai

Sok kártyakibocsátó lehetővé teszi, hogy az ügyfeleik a számláikat a hitelkártyájukkal fizessék. Míg meglehetősen sokan élnek ezzel a lehetőséggel, mások ódzkodnak az online úton történőfizetéstől, a kártyával való visszaélések miatt. Egyes kibocsátó társaságok többletköltséget számolnak fel az online fizetés általi kényelmes tranzakcióért. Másrészről ez a fizetési mód azért is közkedvelt, mert a számlák kifizetése gyorsan történik. Továbbá könnyedén beállítható az automatikus utalás, ezáltal csökkentve annak a veszélyét, hogy elfelejtjük befizetni a számlákat.

Az egyik legfőbb hátránya az online hitelkártya fizetéssel: a kártyával, vagy a személyazonossággal való visszaélés.

Amikor a fizetési információk bevitelre kerülnek interneten keresztül, meg van annak az esélye, hogy egy tapasztalt hacker ellopja ahitelkártya számokat, eladja, vagy vásárlást kezdeményez vele. A személyes információk több weboldalról is kinyerhetők, melyek segítségével valaki más nevében új hitelt vehetnek fel. Habár a felhasználók jogosan félnek a hitelkártyával történő visszaélésektől, a biztonságos weboldalakon történő vásárlás, vagy fizetés nagy mértékben csökkenti a veszélyt.

A biztonságos weboldal egyik ismérve, hogy a böngésző címsorába nem csak “http://” feliratot látunk a domain cím “www” előtagja előtt, hanem ez kiegészül egy “s” betűvel, tehát “https://” felirat utal a védett weboldalra. Itt is vannak természetesen fokozatok, de ez a legáltalánosabb megjelenése.

Egy másik hátulütője az online fizetésnek, hogy egyes társaságok többletköltséget számolnak fel a kényelemért. Nem sok van ugyan ezekből, de akik odafigyelnek, hogy mire költenek, a fizetés efféle módjától tartózkodhatnak. Javasolt utánajárni, hogy mely cégek fizettetnek velünk pluszban azért, mert online fizetünk. Szerencsére a legtöbb bank ingyen fogadja a számlák online úton történő befizetését.

Sokan hajlandóak kifizetni a kisebb mértékű többletköltséget, mivel ha online utalnak és a célszámla ugyanabban a bankban van, akkor az ún. “belső klíring” elszámoláson keresztül azonnal elfogadásra kerül. Ez azt jelenti, hogy várnak a számla teljesítési határidejéig és mivel azonnal átutalásra kerül az összeg, nem kell késedelmi díjat fizetniük. Ez különösépp akkor előnyös, ha ahitelező nem számol fel kényelmi költséget.

Másik pozitívuma az online fizetésnek, hogy beállítható állandó, periodikusan ismétlődő utalás. Ilyenkor minden hónapban egy bizonyos összeg kerül levonásra automatikusan, így a határidők nem lesznek elfelejtve. Ez egy másik módja annak, hogy ne kelljenkésedelmi díjat fizetni. Természetesen a folyamatos levonás bármikor megszakítható, ezáltal van biztosítva a felhasználónak abankszámlája fölötti rendelkezés.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?

Mi történik, ha túllépem a hitelkeretet?

Hogyan javítsunk hiteltörténetünkön

Hogyan javítsunk hiteltörténetünkön