in

A hitelkártyák rejtett költségei

A hitelkártyák rejtett költségei
A hitelkártyák rejtett költségei

Relatív könnyen hozzájuthatunk a hitelkártyákhoz, de a legtöbb ügyfél nem olvassa el vagy nem érti meg azokat a jogszabályokat, amelyek a legtöbb hitelkártya igénylésnél fennállnak. Legyenek a költségek akár rejtettek vagy nyíltan közölve, a legnagyobb költségekkel minden hitelkártya kibocsátó társaság esetében számolnunk kell. Ezek közé tartoznak az éves díjak, a kamatok és a különböző büntetések.

Amennyiben nem tudjuk, hogy milyen költségekkel jár a kártyánk, keressük fel bankunkat hogy jó döntéseket tudjunk hozni ahitelkártyánk használatát illetően.

hitelkártyák éves költségei

A költségek minden társaságnál változnak és a legtöbb esetben könnyen megtalálhatók a publikus felhasználási feltételekben ahitelkártya igényléskor. Egyes bankok éves díjat számolnak fel, ezt tagsági díjnak is szokták hívni, míg mások nem számláznak hasonlóért. Az éves díjak mértéke meglehetősen változékony, ötezer Forinttól akár hatvanezer Forintig, de az átlag nagyjából ötezer Forint körül mozog.

hitelkártyák rejtett költségei közé tartozik, amikor nincs éves díja a kártyának. Ilyenkor meghatározott számú vásárlást kezdeményezhetünk, vagy egy előre megállapított összeget használhatunk csak fel vásárlásainkhoz. A kártyát ugyan tagsági díj nélkül használhatjuk, de könnyen meglepődhetünk, ha megjelenik egy többlet összeg a számlánkon. Bizonyosodjunk meg afelől, hogy a kártyánk használatának nincs ehhez hasonló megkötése, és ha van, legyünk körültekintőek.

Egyes esetekben csak egyszer használjuk a kártyánkat, és csak tízezer Forintot költünk és ezzel már ki is merítettük az éves keretet.

Ha éves díjat fizettetnek velünk, megkérhetjük a hiteltársaságot, hogy írja jóvá számlánkon az összeget. Nincs rá garancia, dehiteltörténetünktől függően van rá lehetőség.

hitelkártyák díjai

A díjszabás az egyik legérzékenyebb pont a hitelkártyák költségeinek megértésekor. Habár a díjak egyértelműen fel vannak tüntetve (gyakran nagy betűkkel), ne feledkezzünk el az apróbetűs részt is elolvasni, ahol a díjak leírásai találhatók.

A legtöbb hitelkártya THM-et ajánl, ami lehet változó vagy fix díj is. A változó díjak az éppen aktuális alapkamattól függenek, azaz a kamat napról napra változhat. Ez akkor jó nekünk, ha az alapkamat csökken és nem túl szerencsés, ha növekszik. A fix díjak napról napra ugyanakkorák maradnak azzal a kivétellel, hogy általában a hiteltársaságok fenntartják a kamat megváltoztatásának jogát, ehhez mindössze 2 héttel előtte szólniuk kell.

Mindegyik díj esetében a költségek összeadódnak, azaz kamatot fizetünk a büntetések után is. Továbbá a hiteltársaságok fele a vásárlás pillanatától kezdve számolja a kamatot, ami azt jelentheti, hogy olyan egyenlegre fizetünk kamatot, ami nem is létezik. Például ha vásárolunk tízezer Forintért és mindent visszafizetünk, kivéve kétezer Forintot a számlázási ciklus vége előtt, a teljes összeg után, azaz tízezer Forint után fogunk kamatot fizetni addig, amíg a fennmaradó kétezer Forintot vissza nem fizetjük.

A legnagyobb méretű rejtett költség a hitelkártyáknál az alapértelmezett kamat, ami egy sokkal magasabb kamat, mint amit általában fizetünk. Rengeteg dologgal elérhető, hogy alkalmazzák ezt a kamatot, például sorozatos kései fizetés, hitellimit túllépés. Meglehetősen nagy összegről beszélünk, gyakran több mint a kamat duplájáról.

Van még az univerzális alapkamat (inkább egyelőre még csak külföldön), ami akkor lép életbe, ha több hitelkártyánk van, és az egyiken már alkalmazták az alapértelmezett kamatot. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb kamatot kell fizetnünk minden hitelkártyánkra, még ha csak egy kártya esetében fizettünk is későn. Ennek elkerülése végett gondosan olvassuk át a szabályokat.

Hitelkártya büntetések

Minden hitelkártyának saját büntetései vannak, amik a számlánkhoz tartoznak. A leggyakoribb büntetések közé tartozik a kései fizetés végett kirótt büntetés és a hiteltúllépés. Akkor is kiszabható további büntetés, ha folyamatosan túllépjük a limitet.

Amikor megközelítjük a hitellimitet, legyünk óvatosak, hiszen ha magas a kamat, akkor könnyen elérhetjük a limitet a kamat által is.

Habár a hiteltársaságoknak kötelező közzétenniük a büntetések listáját és különböző számításokat, nem mindig vannak olyan formában közölve, hogy az érthető is legyen mindenki számára. Amennyiben nem értjük a feltételeket és a jogszabályokat, keressük fel a hiteltársaságot és tisztázzuk a kétes dolgokat. Amíg van fogalmunk a hitelkártyák különböző díjairól, nem érhet bennünket nagy meglepetés.

Hitelkártya használata, amikor munkanélküliek vagyunk

Hitelkártya használata, amikor munkanélküliek vagyunk

Fontos a hiteltörténet szempontjából az első hitelkártya?

Fontos a hiteltörténet szempontjából az első hitelkártya?