in

Aktiválnom kell a hitelkártyámat?

Aktiválnom kell a hitelkártyámat?
Aktiválnom kell a hitelkártyámat?

A legtöbb bank elvárja, hogy aktiváljuk a hitelkártyánkat, főleg azon esetekben, amikor frissen jutottunk hozzá. A kártyát aktiválni kell, vagy egy bankfiókba befáradva lehet megkezdeni akártya jogszerű használatát.

Amikor aktiváljuk a hitelkártyánkat, a telefonos beszélgetés során leellenőrzik személyes adatainkat, köztük az otthoni telefonszámunkat, esetleg a személyi igazolványunk karaktereit.

Ezek az ellenőrzések a nagyobb biztonságot szolgálják. Ezen ellenőrzés által elfogadjuk a használati feltételeket és vonatkozó jogszabályokat. Bizonyos körülmények között azonban ne aktiváljuk kártyánkat.

Például, ha kapunk egy kártyát, amit nem is igényeltünk – ebben az esetben az aktiválás azt jelentheti, hogy ténylegesen szeretnénk akártyát, vagy az is lehet, hogy csak a személyes adatainkat szeretnék megszerezni. Fontos, hogy olvassunk el minden feltételt, mielőtt elfogadjuk azokat.

Megeshet, hogy igényelünk egy kártyát, de kiderül, hogy nem olvastuk át figyelmesen a használati szabályokat. Azzal, ha nem aktiváljuk a kártyát, mindezt elkerülhetjük. A fő kártyánk számára hivatkozva utasítsuk el a kártya igénylését, ne használjuk az aktiváló kódot.

Egyes bankok megszabnak egy határidőt, amin belül a kártyát aktiválni kell. Ezáltal megtudhatjuk, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre az új kártya igényléséhez. Amennyiben hitelkártyát igényeltünk, és nem kaptunk 4-6 héten belül választ, fel kell hívni a kártyát kiállító bankot, ugyanis ha valaki ellopta a kártyát és már aktiválta is, a bank nem fog minket terhelni az adott költekezéssel.

Ha egy megújított hitelkártyát vagy bankkártyát kaptunk, megeshet hogy nem kell aktiválni. Egy bankkártyának akár ugyanaz is lehet a PIN kódja, mint a réginek volt, esetleg egy megújított lejáratú kártyát is küldhetnek. A legtöbb bank tudatja velünk, ha aktiválni kell a kártyát használat előtt. Legtöbbször egy kis jegyzet van a kártyára ragasztva, illetve egy kísérő szöveg.

Megeshet, hogy a kártya akkor aktiválódik, ha vásárlást hajtunk vele végre. Ha a kártyát csak végszükségben szeretnénk használni, és a vásárlásos aktiváció az egyetlen megoldás, hívjuk fel a kártyát kiállító társaságot. Mondjuk el, hogy elfogadjuk a feltételeket, de még nem szeretnék azonnal használni a kártyát.

Amennyiben nem aktiváljuk a kártyánkat, vagy használjuk azonnal, azt jelentheti, hogy nem szándékozunk megtartani.

A gazdaság lassulását megszenvedik a kínai nagybankok

A gazdaság lassulását megszenvedik a kínai nagybankok

Mi történik akkor, ha elmulasztunk egy hitelkártya befizetést?

Mi történik akkor, ha elmulasztunk egy hitelkártya befizetést?