in

A gazdaság lassulását megszenvedik a kínai nagybankok

A gazdaság lassulását megszenvedik a kínai nagybankok
A gazdaság lassulását megszenvedik a kínai nagybankok

Bár a kínai nagybankok továbbra is nyereségesek, lassul a profitjuk növekedése, s veszélyforrást jelent rossz hiteleiknek állománya – derül ki a pénzintézetek harmadik negyedéves vállalati jelentéseiből. A negyedéves statisztikák azt mutatják, bár továbbra is emelkedik, a korábbi ütemnél lassabban nő a kínai nagybankok nyeresége, ami leginkább a gazdaság általános lassulásának tudható be.

A Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) profitja a harmadik negyedévben éves bázison 15 százalékkal 62,44 milliárd jüanra (2,2 ezer milliárd forint) nőtt, a Magyarországon is jelen lévő Bank of China nyeresége 17 százalékkal 34,76 milliárd jüanra (1,2 ezer milliárd forint) emelkedett.

A Kínai Mezőgazdasági Bank (ABC) 16 százalékkal teljesítette felül az előző év hasonló időszakának eredményeit, 39,6 milliárd jüant (1,3 ezer milliárd forint) könyvelt el, a Kínai Építési Bank 12,4 százalékos plusszal, 51,9 milliárd jüanos (1,8 ezer milliárd forint) eredménnyel zárt.

Az elemzők szerint év utolsó hónapjaiban is a nagybankok profitnövekedésének lassulása várható, a Thomson Reuters StarMine befektetési kutatócég előrejelzése szerint az eddigi átlagos éves 20 százalékos plusz után idén már csak 5 százalékot fog kitenni a növekedési ráta.

A gazdaság lassulása mellett ehhez a trendhez járul hozzá a kamatlábak fokozatos liberalizálása, a jegybanki kamatláb csökkentése, melyre a harmadik és azt megelőzően a második negyedévben is sor került Kínában. Az apadó nyereségek miatt a pénzintézetekközti verseny is erősödik, a bankok egymást túllicitálva próbálnak meg betéteseket nyerni meg maguknak.

A gondokat a bankok nem teljesítő hitelállományának a kérdése is tovább fokozza. Pontosan nem tudni, az állomány mekkora százaléka tartozik a rossz hitel kategóriába, annak arányát a nagybankok vállalati jelentéseikben sorra egy százalék alá tették. A Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) ugyanakkor az év közepén a 2011 végéig folyósított hitelbesorolások pontosságának ellenőrzésére kérte a legnagyobb hitelezőket, a hivatal statisztikái és független elemzők szerint ugyanis a rossz hitelek aránya jelentősen megnőhetett az elmúlt év során.

A hatóság arra is figyelmeztetett: a lassuló gazdasági növekedés újabb hitelezők fizetésképtelenségét vonhatja magával.

Forrás: MTI

Mik a hitelkártya előnyei és hátrányai?

Mik a hitelkártya előnyei és hátrányai?

Aktiválnom kell a hitelkártyámat?

Aktiválnom kell a hitelkártyámat?