in

Mi a hitelkártya

Hitelkártya
Hitelkártya

A műanyag hitelkártya a mágneses csíkkal (amelyet az emberek a zsebükben hordanak) egy összetett banki folyamat végeredménye. Az érvényes kártya birtokosai jogosultak vásárlásra egy bizonyos összegig, amit úgy hívnak hogy hitelkeret. Az eladó megkapja a szükséges információkat a kártya tulajdonosától, a bank által kiállított kártya segítségével az eladó ki lesz fizetve, és a kártya tulajdonosa havi rendszerességgel visszafizeti az összegeket. Ha nincs kifizetve egyben minden, akkor jogosan terhelheti a bank a fennmaradó összeget THM-mel.A független bankintézeteknek megvan a saját előírásuk a hitelkártyákkal kapcsolatosan. Az ügyfelek választhatnak a biztosított, vagy nem biztosított kártyák közül a korábbi hiteltörténetüknek megfelelően. A biztosított kártyához ugyanannyi készpénzt kell elhelyezni a számlán, amekkora összegben a hitelkeret meg van állapítva. Például ha elhelyezünk 300.000 Forintnyi készpénzt a számlán, akkor elégnek kell lennie ahhoz, hogy a hitelkeretünk 250.000, 300.000 Ft legyen. Amennyiben ez nem megoldható, a befizetett pénzt ahitelösszeg csökkentésére fordítják.

Másrészről a nem biztosított hitelkártyát azok kaphatják, akiknek jó a hiteltörténetük és bizonyították, hogy időben képesek visszafizetni a meghatározott összegeket. A hitel limit megállapítása egyedi módon történik. Ez az összeg növelhető vagy csökkenthető is. A nem biztosított kártyát egy kölcsönként is felfoghatjuk, melynek THM-je magassabb, mijnt egy hasonló személyi banki kölcsöné.

hitelkártya legfőbb előnye, hogy több pénzhez fér hozzá az ember, mint amennyi kéznél lenne. Egy friss diplomás például meg tud vásárolni a hitelkártya segítségével egy öltönyt. A pénzt összeszedni az öltönyre akár hetekbe is telhet, pedig azonnal szükség volna rá. A hitelkártyával történő vásárlás ez esetben indokolt, és a diplomás vissza tudja fizetni majd a kölcsönt és a THM-et az első fizetéséből.

Problémássá válhat a hitelkártya, amennyiben több adósság halmozódik fel, mint amennyit a havi visszafizetéssel pótolni tudunk. A kiállító bank lehetővé teszi, hogy átvigyük a fizetés egy részét a következő hónapra, de ne csodálkozzunk ha jóval magasabb THM-mel érhető el ez az opció. Egyes fizetési dátumok figyelmen kívül hagyására is reagálhat a bank emelkedett THM-mel. Amennyiben a kártya tulajdonosa minden hónapban csak a minimális összeget törleszti, nem lesz képes az egész összeget visszafizetni. Ez a pénzügyi sprirál sok kártyatulajdonosnál létrejöhet, ha nem figyelnek oda költekezéseikre.

hitelkártya segítségével foglalhatunk hotelszobát, bérelhetünk autót vagy akár repülőjegyet is vásárolhatunk. Azoknak, akiknek nincs hitelkártyájuk, gyakran készpénzzel kell biztosítani a foglalást, vagy igazolniuk kell magukat különböző formákban.

Sok hitelkártyára lopás elleni biztosítást is lehet kötni. Amennyiben elveszett kártyánk, és jogtalanul használják azt, a kártya tulajdonosa továbbá nem lesz felelős a költekezésért. A kártya tulajdonosa feljogosíthat egyes embereket egyazon kártya használatára. Az elsődleges kártya használó felelős az összes vásárlásért.

Ahhoz, hogy jól éljünk, nem feltétlen kell hitelkártya, de még azok is kényelmesnek találják használatát, akik a rendelkezésre álló készpénz összegnek megfelelő összegért vásárolnak. Ahhoz, hogy elkerüljük a túlzott adósságot, fontolóra kell vennünk hogy megérik-e a megvásárolt dolgok a többlet kiadást.

Mi a hitel limit?

Mi a hitel limit?

Bankkártya, Debit-Kártya

Mi is valójában a bankkártya