in

Makroprudencia

Makroprudencia
Makroprudencia

A felnőttek jó része abban a hiszemben él, hogy kizárólag a jegybankok által teremtett pénzt forgatják meg a gazdaságban a kereskedelmi bankok. Ez azonban nincs így, újabb és újabb hitelkihelyezésükkel ugyanis maguk a bankok is pénzt teremtenek. Egy svájci mozgalom most ezt a jogot venné el tőlük, az ügyben még népszavazás is várható – írja a Portfolio.hu a The Economist cikke alapján. A támogatók vagy nem ismerik a makroprudencia, vagy a makroprudenciális politika fogalmát, esetleg mélységesen lenézik.

Számos fejlett országban azzal kampányolnak bizonyos csoportok, hogy fosszák meg a pénzteremtés jogától a magánkézben lévő bankokat, hogy a pénzmennyiséget ne csak befolyásolhassa, de egy az egyben meg is határozhassa a központi bank, leküzdve ezzel a banki hitelezés túlzottan prociklikus, vagyis a gazdasági ciklusokat károsan erősítő jellegét, amire egyébként tavaly az IMF szakértője, Jakab Zoltán és a Bank of England szakértője, Michael Kumhof tanulmánya is rámutatott.

A világban elterjedt gyakorlat szerint ugyanis a bankok jelenleg nem egyszerűen a jegybank által létrehozott pénzt közvetítik a gazdaságnak, hanem minden egyes hitelkihelyezéssel valahol a bankrendszerben új betétet is létrehoznak, és ezzel friss pénzt teremtenek, amit ismételten, párhuzamos hitelként kihelyezhetnek. A svájci Vollgeld Initiative nevű mozgalom szerint ez nincs rendben így, a bankok ugyanis meggondolatlanul, a nemzetgazdasági érdekek figyelembe vétele nélkül finanszírozzák ügyfeleiket, a pénzteremtés jogát csak az érdemelné meg, aki a válság megelőzésére is képes.

Bővebben: http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/ez_am_a_nepszavazas_megfosztanak_csodafegyveruktol_a_bankokat.1.227870.html

Forrás: Palkó István, Portfolio.hu

Makroprudencia

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

50 millió forint hitel

50 millió forint hitel

Személyi kölcsön, Hitel

A személyi kölcsön a második leggyakoribb hiteltípus