in

Hitel türelmi idővel

Az előre meghatározott türelmi idő alatt a hitelező felmenti az adóst a tőke törlesztése alól, csupán a kamatot és a kezelési költségét kell fizetnie. A türelmi időszak alatt a hitelező nem tesz kísérletet az adósság behajtása érdekében. Habár ha az adós nem tudja az előre megegyezett feltételekkel rendezni a számlát, a hitelező szabadon begyűjtheti a teljes tartozást.

Csaknem mindenféle hitelnél előfordulhat türelmi idő. A bankok és egyéb más gazdasági intézmények ezt az átmeneti gazdasági megállapodást lakáshiteleknél, autóhiteleknél vagy akár diákhitelnél is alkalmazhatják. Amennyiben a hitelező úgy látja, hogy az adós a megadott időn belül talpra tud állni, meg fogja fontolni a türelmi idő megadását.

Vannak bizonyos helyzetek, amikor a hitelező a türelmi idő mellett dönt. Gyakran előfordul, hogy az adósnak megváltoznak a gazdasági körülményei, azaz például megszűnik az alkalmazása egy bizonyos ideig. Ezen időszakban lehetőség lehet arra, hogy csak a kamatot és a kezelési költséget fizesse a hitelt felvevő egyén, vagy akár halasztott hiteltörlesztésre is lehetőség van. Mindegyik esetben az az elvárás, hogy az adós gazdaságilag rendezi ügyeit és egy bizonyos időn belül képes lesz tovább fizetni a hitelt.

Mind a hitelező, mind az adós számára kedvező lehet a türelmi idő. A hitelt felvevőnek lehetősége van rövid időn belül rendezni anyagi helyzetét, és lekerül róla a nyomás, mivel ezen időszak alatt nem kell a tőketörlesztéssel foglalkoznia. A legtöbb hitelező nem jelenti le a türelmi időt semmiféle központi hitelnyilvántartóba, ezáltal nem is lesz nyoma az adós hiteltörténetén.

Mivel a türelmi időszak meghatározása egy egyszerű egyezmény keretében zajlik, fölösleges jogi személy költséges bevonása. Jó ötletnek bizonyulhat a türelmi időszak jóváhagyása a hitelező számára is, hiszen a későbbi együttműködésben fontos szerepe lehet.

Fontos azonban tudnunk, hogy nem minden hitelező tudja a türelmi időszakot megadni az adós számára. A hitelezők mérlegelik a szituációt befolyásoló körülményeket. Például ha az adós gyakran él kései fizetéssel, vajmi kevés az esély arra, hogy a hitelező nyitott legyen a feltételek módosítására. Ebből adódóan ha valaki időben fizet mindig és időben szól, amikor úgy érzi nem képes egy ideig finanszírozni a hitelt, sokkal nagyobb eséllyel kaphat halasztást vagy türelmi időt.

Hogyan befolyásolják a hitelek a hiteltörténetünket?

Hogyan befolyásolják a hitelek a hiteltörténetünket?

A lakáshitelről