in

A hitelgarancia

A hitelgarancia
A hitelgarancia

A hitelgarancia afelől biztosítja a hitelezőt, hogy akkor is megkapja a pénzét, ha a kölcsönt felvevő egyén nem tud fizetni.
Ez a harmadik fél lehet egy magánszemély, vállalat vagy akár kormányzati szerv is. A hitelgarancia lehetővé teszi a hitelező számára, hogy
még rosszabb gazdasági helyzet esetén is gond nélkül tudjon hitelt folyósítani.

Személyi hitel esetében a hitelgarancia gyakran egy társaláíró szerepében jelenik meg. Ebben az esetben a harmadik fél átvállalja az
összes költséget abban az esetben, ha a hitelt felvevő egyén képtelen törleszteni. Megeshet, hogy nem tud dolgozni valamilyen betegség miatt aki a hitelt felvette. Ekkor kerül képbe a harmadik fél, ő fogja fizetni a törlesztést addig, amíg a hitelt felvevő vissza nem tud menni dolgozni és nem tud bevételre szert tenni.

Ha a kölcsönt felvevő hátralékos tartozást halmoz fel, a társaláíró segítségét kéri az összeg megtérítését illetően.

Hitelgaranciát gyakran különböző cégek is vállalhatnak. Ennek egy lehetséges példája az anyavállalat, vagy a leányvállalat bevonása.
A leányvállalat például hitelt vesz fel egy helyi bankintézettől, és az anyavállalat garantálja a hitelösszeg visszafizetését.
Ennek segítségével biztosítva van a teljes összeg visszafizetése bármilyen körülmények között.

Egyes esetekben a kormányzatok is biztosítanak hitelgaranciát bizonyos típusú hitelekhez. Erre a lakáshitel lehet egy jó példa.
A hitelezőt a kormány biztosítja afelől, hogy a hitelösszeg vissza lesz fizetve a hitelt felvevő körülményeitől eltekintve.

Sok esetben rossz hitelmutatóval rendelkező egyének fordulnak ilyen segítséghez.

A hitelt felvevő számára sok előnnyel jár a hitelgarancia megléte, többek között a hitelösszeg visszafizetése garantálva van.
Továbbá például hitelhez juthatnak, és lakástulajdonosokká válhatnak úgy, hogy ez másképp nem jöhetett volna létre.

Pénztemető

Pénztemető

Mi is valójában a hitel?