in

A lakáshitelről

Még azoknak is nehézkes lehet a lakásvásárlás, akiknek van némi tartalékuk, így kénytelenek lakáshitelt felvenni. A lakáshitel által lakáshoz juthatunk anélkül, hogy a lakás teljes árát ki kellene fizetnünk. A legtöbb lakáshitel szerződésben megtalálható, hogy a hitelt felvevő vissza fogja fizetni a teljes összeget a kamatokkal együtt egy előre meghatározott időn belül.

A legtöbb hitelstruktúrában a vásárlónak fedezetet kell tudnia felmutatni arra az esetre, ha nem tud fizetni. A legtöbb esetben fedezetként a lakás szolgál. Amennyiben az adós képtelen fizetni, a hitelező elárverezheti az ingatlant.

A lakáshitel a legjobban úgy írható le, hogy mennyi ideig tart a visszafizetése, azaz például “lakáshitel 20 évre”. A hosszabb idejű hitelek azoknak lehet jó megoldás, akik hosszú távon tervezik az ottlakást, ezáltal hosszabb ideig fizetnek de viszonylag kevesebb összeget. Fontos azonban megjegyezni, hogy az idő múlásával a kamatok emelkednek, ami által az ingatlan eredeti összegénél jóval magasabb árra számíthatunk. Akik megengedhetik maguknak a magasabb törlesztőrészleteket, hamarabb kifizethetik a teljes összeget és akár befektetésként is tekinthetnek az ingatlanra – felújíttathatják akár, és több pénzért eladhatják.

Érdemes továbbá tisztában lenni vele, hogy nem mindenki lesz képes lakáshitelt felvenni. A legtöbb hitelnyújtó figyelembe veszi az adósság-jövedelem arányt annak eldöntésre érdekében, hogy folyósít-e hitelt. Még azok, akiknek jó munkájuk van és elegendő pénzt keresnek a részletek kifizetéséhez sem lehetnek biztosak abban, hogy kapnak hitelt, ha nagy adósságuk van, legyen az akár diákhitel vagy hitelkártya-tartozás. Ha a vásárló megengedhet magának az átlagosnál nagyobb összegű első fizetési részletet, ezáltal csökkentve a hitel teljes összegét, könnyebben kaphatnak hitelt.

A lakáshitelek esetében gyakran előfordulnak nem várt költségek, ami megzavarhatja az adóst és gazdasági helyzetét. A havi törlesztőrészleten kívül az adósnak további részletekre is oda kell figyelnie. Ezen költségek nem mindig vannak a havi fix összegen belül feltüntetve, de kitalálhatók ha figyelemmel követjük a THM-et. Habár a legkedvezőbb kamattal kínált hitelt választanánk a legtöbben, általában a THM középpontba helyezése által jobb ajánlatot kaphatunk.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hitel türelmi idővel

Érvek és ellenérvek autóvásárláshoz rossz adósoknak

Érvek és ellenérvek autóvásárláshoz rossz adósoknak