in

Devizahitel vagy deviza alapú hitel?

Devizahitel vagy deviza alapú hitel?
Devizahitel vagy deviza alapú hitel?

A kérdés jó és időszerű, ugyanis sokan összetévesztik ezt a két nagyon hasonló fogalmat!

Sokan vettek fel jelzáloghitelt Magyarországon az utóbbi években és ezekből is nagy számú volt a deviza alapú. A hitelfelvevők általában devizahitelnek hívják ezt a hitelt, azonban amennyiben a hitelt forintban kapták meg, úgy abban az esetben a helyes megfogalmazás a “deviza alapú hitel“, vagy még pontosabban a “deviza alapú forinthitel” elnevezés.

A lakosság – néhány kivételtől eltekintve – leginkább erre az utóbbi hitelformára szavazott.

A bank számára a devizahitel és a deviza alapú hitel nagyon hasonló, hiszen mindkét hitelformát devizában kell elszámolnia.

Mi is valójában a devizahitel?

A devizahitel olyan hitel (lehet jelzáloghitel is), amelyet (a lakossági felhasználókból kiindulva) a bank ügyfele devizaszámlán kapja meg, tehát a bankszámlájának az elszámolása/nyilvántartása devizában történik, a bankfiókban erről a számláról devizát tud vételezni és erre a számlára (vagy ezen a számlán keresztül) devizában törleszti az adósságának a részleteit.

Mi is valójában a deviza alapú hitel?

A deviza alapú hitelt a bank devizában számolja el, de az ügyfelének napi árfolyamon átszámítva forintban folyósítja. Az ügyfél a forint folyószámlájára kapja meg a forint hitelt és forintban történik annak törlesztése, visszafizetése.

Ez utóbbi esetében a hitel drágább lehet, mint a devizahitel, hiszen a bank itt átváltási költséget is felszámol. Rossz esetben 2x is, egyszer folyósításkor, egyszer pedig a forintos törlesztőrészlet beérkeztekor.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

A személyi kölcsön szerződés

Hogyan válasszuk ki a legjobb hitel visszafizetési konstrukciót?

Hogyan válasszuk ki a legjobb hitel visszafizetési konstrukciót?