in ,

A banki hitelek fajtái

A banki hitelek fajtái
A banki hitelek fajtái

Pénzintézet által üzletszerűen adott pénzösszeg magánszemélyeknek vagy cégeknek a hitel, melyet a szerződésben rögzített formában kell visszafizetni részletekben. Minden esetben kamatok és egyéb díjak mellett nyújtják a bankok. A hitelek lehetnek egy bizonyos célra adott összegek, illetve szabadon felhasználhatóak.

Alapvetően két nagy csoportba lehet osztani ezeket a banki termékeket: személyi és reálhitelek.

Az első csoportba tartozó termékek esetében a bankok az ügyfél anyagi helyzetét vizsgálják meg. Aki magas fizetéssel rendelkezik, ott nem kérnek vagyoni fedezetet, azonban ha valaki kevés jövedelemmel szeretne egy nagyobb összeget igényelni, ott már kérhet a bank vagyoni biztosítékot is. Ezek alapján megkülönböztetünk biankó, kezes és váltóleszámolási hiteleket.

A másik nagy csoport a reálhitelek, amikor a bank a szerződéskötésekor vagyoni fedezetet kér. Ide tartoznak a lombardhitelek és a jelzáloghitelek. Itt meg kell említeni az ingatlanos hitelfedezeteket, amikor a bank jelzálogbejegyzést tesz a telekkönyvi hivatalban.

Ha nem rendelkezik kellő készpénzzel annak érdekében, hogy megvegye álmai otthonát, akkor a szükséges önerőn túl lakásvásárlási hitelt kell felvennie. A bankok eltérő konstrukcióban kínálják a termékeiket, így kamat tekintetében mindenképpen érdemes összehasonlítani az egyes lehetőségeket.

Javasolt minden esetben felkeresni egy hitelügyintézőt, aki segít eligazodni az éppen aktuális ajánlatok között. Érdemes a Teljes Hiteldíj Mutatót alapján összevetni az egyes lehetőségeket.

A személyes szükségleteinkhez igényeljünk személyi kölcsönt

Hitel KHR listásoknak