in

MNB: utólagosan nem vizsgálható felül a fogyasztói hitel felhasználása

MNB, Magyar Nemzeti Bank
MNB, Magyar Nemzeti Bank

A jegybank egyértelmű álláspontja az, hogy ha valaki fogyasztói hitelt vett fel, akkor a törvény alapján vonatkozik rá az elszámolás, a pénzügyi intézmény utólagosan nem vizsgálhatja felül azt, hogy milyen célra használta fel az adott fogyasztó a hitelt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Hozzáteszik, hogy a jegybank már jelezte ezzel kapcsolatos elvárásait a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. felé.

A Magyar Nemzet kedden írt arról, hogy csaknem egy tucat adós kereste meg a lapot azzal, hogy autóhitelük után nem akar elszámolni velük a Lombard. A pénzintézet ezt azzal indokolja, hogy az adósok egy csoportja nem tartozik az elszámolási törvény hatálya alá, mivel nem minősülnek fogyasztónak.

Az MNB az MTI-hez eljuttatott írásos válaszában közölte: a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.- ügyében a jegybank más forrásokból már korábban értesült a problémáról. Az MNB felhívta a Lombard Lízing figyelmét arra, hogy nem tehet egyoldalú megállapításokat, hanem – ha tényleg elmaradt korábban a hitel besorolása – csak az érintett ügyfelek bevonásával, közösen állapíthatja meg, hogy milyen minőségben történt a hitel felvétele. A jegybank kötelezte a lízingcéget: tegyen közzé tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a felmerült problémák miatt az ügyfeleknek milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak, aminek a társaság eleget is tett.

A közlemény szerint a lízingcég több ügyfelénél utólagosan kívánta minősíteni a hitelszerződéseket, így valószínűsíthetően fogyasztói kölcsönökről azt állapította meg, hogy azok vállalkozói hitelek. A Lombard Lízing ezen kívül nem vette nyilvántartásba a szerződéskötések idején, hogy az ügyfelek fogyasztói vagy nem fogyasztói hitelt vettek fel. Emiatt a pénzintézet a hitel tárgya, a finanszírozás célja – például az adott gépjármű jellemzői – alapján próbálta meg egyes ügyfeleivel szemben egyoldalúan, visszamenőleg kimondani, hogy nem fog elszámolni velük, mert a társaság szerint valójában vállalkozóként vettek fel hitelt – írja a jegybank.

Az MNB kiemelte: minden olyan esetben határozottan fellép, amikor a jogszabály alapján a hitelintézeteknek vagy pénzügyi vállalkozásoknak végre kell hajtaniuk az elszámolást, ám ezt nem teszik meg. A jegybank jelenleg 308 pénzügyi intézménynél folytat témavizsgálatot arra vonatkozóan, hogy az érintett piaci szereplők jogszerűen végzik-e el a jogszabályok által előírt elszámolási, forintosítási feladataikat.

MNB

Végtörlesztés volt? Már csak egy napig igényelheti az elszámolást!

Végtörlesztés volt? Már csak egy napig igényelheti az elszámolást!

Gondjait megoldhatja egy hitel

Hitelintézeti Szemle: a lakosság megtakarításaiban egyre növekvő arányt mutatnak az állampapírok