in

Autóhitelek: nincs teendőjük a forintosítást elfogadó adósoknak

Autóhitelek: nincs teendőjük a forintosítást elfogadó adósoknak
Autóhitelek: nincs teendőjük a forintosítást elfogadó adósoknak

Nincs teendőjük azoknak az autóhiteles ügyfeleknek, akik elfogadják devizahitelük forintosítását – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán szerdán, annak kapcsán, hogy az Országgyűlés kedden döntött a devizában felvett autóhitelek, illetve fogyasztói hitelek forintosításáról.

A még élő szerződéssel rendelkező fogyasztók december 15-éig kapják meg azt az elszámolási értesítőt, amely megmutatja a jelenlegi, valamint a forintosítást követő helyzetet. Január 15-éig kapják kézhez az értesítőt azok, akiknek követeléskezelőnél lévő szerződésük van – ismertette a szóvivő.

Az autóhitelek, valamint a személyi kölcsönök forintosítása mintegy kétszázezer ügyfelet érint – közölte.

Az ügyfeleknek egy hónapjuk van arra, hogy döntsenek arról, ha nem kérik a forintosítást. Binder István szerint döntő többségük látni fogja, hogy a lehetőség kedvező.
Megerősítette, mintegy 10-11 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést jelent a rögzített árfolyam, ami megegyezik az ingatlanokra felvett devizahitelek forintosítási árfolyamával.

Az előnyök között említette azt is, hogy az adósok megszabadulnak az árfolyam-ingadozástól, a kiszámíthatatlan havi törlesztőrészletektől, amelyet kiszámítható, forintalapú hitelezés vált fel.

A szóvivő kitért arra, hogy sok devizahitel fix törlesztésű, így nem érezték az ügyfelek az árfolyamhatást. Csak az utolsó hónapokban szembesültek azzal, hogy még akár egy-másfél millió forintot is fizetniük kell. Ez is megszűnik az új rendszerben, ebből a szempontból is kiszámítható lesz a törlesztés – hangsúlyozta a szóvivő.

Forrás: MTI

Cikk:

Autóhitelek: nincs teendőjük a forintosítást elfogadó adósoknak

A jövő héttől megkezdődik a devizahiteles ügyfelekkel való elszámolás

Devizahitelek – Varga: kedvezményesen forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket

Hitel, Elszámolás

1 millió 450 ezer hitelelszámoló-levelet adtak eddig postára a pénzintézetek