in ,

Banki elszámolás – Lízingszövetség: mintegy 200 ezer élő autóhitel-szerződést érint az elszámolás

mintegy 200 ezer élő autóhitel-szerződést érint az elszámolás
mintegy 200 ezer élő autóhitel-szerződést érint az elszámolás

A banki elszámolás mintegy 180-200 ezer élő lakossági devizahiteles autófinanszírozási szerződést érint, amelyek összesen körülbelül 300 milliárd forintos tartozást jelentenek. A lezárt szerződéseket is figyelembe véve – durva becsléssel – 1000 milliárd forint körüli szerződésállományt érint az elszámolás – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Lévai Gábor ismertette: minden elszámolásban érintett lízingcég, illetve azok jogutódja a meghatározott, 2015. április 30-i határidőig kiküldi az autóhiteleseknek az elszámolásról szóló levelet. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a lízingügyletekre nem terjed ki a forintosítás.

Az elszámolás azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötöttek autófinanszírozási szerződést, valamint azokra a megszűnt szerződésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szűntek meg.

A főtitkár az elszámolásról közölte: “az érintett szerződéseknél a korábbi kamatváltoztatások és az alkalmazott árfolyamrés alapján újra kell kalkulálni a tartozást. Ennek alapján a lezárt autófinanszírozási szerződéssel rendelkező ügyfelek pénzt kapnak vissza, akiknek pedig élő szerződésük van, azoknak a tartozása csökken az elszámolás eredményeként”.

A főtitkár hozzátette: az elszámolásról szóló levélből minden adós számára kiderül majd, hogy pontosan mekkora összeg jár neki vissza, illetve az élő szerződéseknél kiderül az, hogy mennyivel csökkent, illetve pontosan mennyi az aktuális tartozás.

Az elszámolásban érintettek döntő részénél az elszámolás folyamata automatikus, vagyis az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, de vannak kivételek. Azok is részesülhetnek ugyanis kompenzációban, akiknek a tartozása követeléskezelőnél van, és esetleg már az autójukat is visszavették. “Ők az autót finanszírozó cégtől kapják meg az elszámoló levelet, de a visszajáró pénz kifizetését vagy a tartozás csökkenését a követeléskezelő intézi” – ismertette Lévai Gábor. Ehhez szükség van arra, hogy az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után az érintett ügyfelek kérjék az elszámolást a követeléskezelő cégtől. Fontos az is, hogy ez csak azokra vonatkozik, akiknek a szerződése 2009. július 26-a után szűnt meg – mutatott rá a főtitkár.

Hozzáfűzte, hogy az érintettek számára minden információ megtalálható az adott lízingcég és a Magyar Nemzeti Bank honlapján is.

Lévai Gábor közölte: “azoknak az érintett adósoknak, illetve ügyfeleknek, akiknek a lízingszerződése 2009. július 26-a előtt került követeléskezelőhöz, a lízingcégtől kérniük kell az elszámolást”. Ekkor az ügyfelek nem kapnak automatikusan elszámoló levelet, de ez esetben az elszámolásban érintettek kis részéről van szó, nekik mindenképpen lépniük kell – hangsúlyozta a főtitkár.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Banki elszámolás: az első százezer ügyfél e héten megkapja az értesítőt

Banki elszámolás – MNB: az első százezer ügyfél e héten megkapja az értesítőt

Árfolyamgát megszűnőben

Árfolyamgát megszűnőben