in

2021: célzott segítség a rászorulóknak a moratórium után

Célzott segítség a rászorulóknak a törlesztési moratórium után
Célzott segítség a rászorulóknak a törlesztési moratórium után

A Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a rászorulók célzott segítséget kaphassanak a törlesztési moratórium után

A gazdaság stabilitása és gyors növekedési pályára állítása érdekében a Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget – nyilatkozta Kovács Levente főtitkár.

Megerősítette, hogy aktív egyeztetés folyik a moratórium jövőjéről a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány további képviselői, valamint a bankszövetség között.

Varga Mihály pénzügyminiszter a hét elején egy lapinterjúban jelezte, hogy a június végén lejáró hitelfizetési moratóriumról egyeztetnek.

„Most a tapasztalatok összegyűjtése zajlik, ezután összegezzük az esetlegesen megjelenő igényt”

– fogalmazott a tárcavezető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a betétesek védelmében a bankoknak rendkívül szigorú szabályokat kell betartaniuk.

Az MNB szerint a moratórium kivezetése a vállalati hitelállomány 12 százalékánál és a háztartási hitelek 10 százalékánál jelent kockázatot – erről Fábián Gergely beszélt egy online konferencián a napokban.

A jegybank ügyvezető igazgatója elmondta: fontos lenne, hogy

célzott legyen a visszaállítás a moratórium után;

akinél indokolt, fokozatosan térjen vissza a teljes törlesztéshez. A központi pénzintézet szerint a nem teljesítő hitelek aránya, az úgynevezett NPL-ráta egyszámjegyű marad várhatóan a védőháló feloldását követően – ismertette az MNB-igazgató.

A Pénzügyminisztérium januári adatai szerint a háztartások 59 százaléka élt a hitelmoratórium lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millióan. Erről Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár beszélt az év elején, aki ismertette azt is: a cégek a nagyjából 10 ezermilliárd forintnyi teljes hitelállományuk 42 százalékára, 4300 milliárdnyi kölcsönre vették igénybe a moratóriumot.

Forrás: MTI

Tudod, hogy mi lesz a kamattal? A hitelmoratórium veszélye!

Tudod, hogy mi lesz a kamattal? A hitelmoratórium veszélye!

Az Intrum szerint helyreállt a lakosság fizetőképessége

Az Intrum szerint helyreállt a lakosság fizetőképessége