in

Tovább zsugorodott a hitelezés júliusban

Zsugorodó hitelezés
Zsugorodó hitelezés

Tovább zsugorodott a hitelintézeti szektor mérlege, ezen belül az ügyfélhitelezés volumene júliusban; a fő finanszírozási elemek közül a belföldi ügyfélbetét-állomány kismértékben emelkedett, a közvetlen külföldi finanszírozás a korábbi trendnek megfelelően tovább csökkent – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorselemzéséből.

hitelintézetek nettó hitelállománya júliusban 0,9 százalékkal csökkent, ami 0,3 százalékponttal meghaladta a júniusi visszaesés mértékét. A hitelintézetek vállalati hitelállománya egy hónap alatt 0,7 százalékkal, háztartási állománya 0,3 százalékkal esett vissza.

bankoknál a csökkenés egyöntetűen jellemezte a fontosabb üzletágakat – vállalati, lakossági hitelezés -, és – a lakosságifolyószámlahitelektől eltekintve – a lakossági hiteltermékek mindegyikét. A végtörlesztéshez kapcsolódó forint kiváltó hiteleknyújtásának időszakát követően már a szövetkezeti hitelintézeti szektor sem tudott eltérni a bankokra és a banki fióktelepekrejellemző csökkenő trendtől.

hitelintézetek (belföldi és külföldi) ügyfeleinek betétállománya – a júniusi 0,7 százalékos bővülés után – júliusban gyakorlatilag nem változott. Az ügyfélbetét állományon belül a vállalati betétek állománya mindhárom hitelintézeti típusnál összességében 2,9 százalékkal emelkedett, a háztartási betétállomány viszont csak minimálisan, 0,1 százalékkal bővült.

hitelintézeti betétállomány júliusi stagnálását a külföldi betétek állományának csökkenése okozta, a belföldi betétek állománya ugyanis ebben a hónapban a betéti átlagkamatok kismértékű csökkenése ellenére 0,6 százalékkal emelkedett.A vállalati, jellemzően rövid lejáratú betétállomány az elemzés szerint változékony, egyik hónapról a másikra akár lényegesen is elmozdulhat. A jellemzően kevésbé volatilis állományú lakossági betétek állományának bővülését az utóbbi időben a mindenkori infláció feletti fix kamatlábat biztosító lakossági állampapírok által támasztott erős verseny is gátolta: a háztartások tulajdonában levő állampapírok állománya az év első hét hónapjában 32 százalékkal, csaknem 240 milliárd forinttal emelkedett.

Csökken, de továbbra is jelentős a részvénytársasági bankok (tulajdonosok és egyéb külföldi szereplők általi) tőkén kívüli közvetlen külföldi finanszírozása. E források állománya júliusban a korábbi trendbe simulva 2,1 százalékkal esett vissza. A bankok külföldi finanszírozásán belül a külföldi bankközi betétek volumene 60 milliárd forinttal emelkedett, miközben a bankok által felvett hiteleké118 milliárd forinttal, a külföldi ügyfelek betéteié 75 milliárd forinttal csökkent. A fióktelepek külföldi finanszírozásának alakulását továbbra is a nagy, egyedi intézményekhez, illetve tranzakciókhoz köthető volumenváltozások jellemzik az elemzés szerint.

Forrás: MTI

Élelmiszeripari Bankgarancia Program

Kedvezőbb feltételű bankgarancia- és hitelprogramok (2. rész)

Hitelkártya

Hitelkártya tartozás: Minél kevesebb, annál jobb