in ,

Hogyan válasszuk ki a legjobb hitel visszafizetési konstrukciót?

A hitel visszafizetési konstrukció meghatározza, hogy mikor és mennyi pénzt kell fizetnünk ahhoz, hogy a hitelünket kifizessük. Nem beszélhetünk legjobb konstrukcióról, mivel az aktuális legjobb kiválasztása nagyban függ a hitelre vonatkozó szabályoktól és az adós gazdasági helyzetétől. Azonban a leggyakoribb hitel visszafizetési konstrukciókat jobban megismerve könnyebben dönthetünk.

A hitel visszafizetési konstrukciók vizsgálatánál fontos szempont a kamat mértéke. Csaknem minden hitel kamattal jár, amely lehet állandó mértékű, változó, vagy
egy megadott ideig állandó és utána változó. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél hosszabb időtartamú a hitel, annál nagyobb összegű kamat fog felhalmozódni. Éppen ezért gyakran a legjobb megoldás az adós számára, ha olyan visszafizetési konstrukciót választ, amellyel minél előbb törleszteni tudja a hitelt, a későbbi magas kamatokat elkerülendő.

Egyes visszafizetési konstrukciók esetében a visszafizetés ideje a meghatározó. A leggyakoribbak a 10, 25 vagy akár a 30 éves hitel visszafizetési konstrukciók. Azok, akik kitűnő gazdasági helyzetben vannak, a 10 éves visszafizetési konstrukció által a lehető leggyorsabban szabadulhatnak meg a hitelüktől, a lehető legkevesebb kamattal. Hosszabb távú hitelek esetében, legyen akár az egy lakáshitel, érdemes a több részletre törekedni, mivel így minden egyes részlet kevesebb lesz valamennyivel.

Egyes esetekben a hitelező társaság felajánlhatja a fizetés alapú törlesztést. Ez azoknak kedvezhet, akik az adott időben nem rendelkeznek komoly bevétellel, de kilátásban van a jobb munka, a jobb bevétel pár éven belül. Amennyiben az adós fizetési nem haladja meg a minimálbért, az adósnak nem kell fizetnie, de amint e határ fölé emelkedik a fizetése, a törlesztés folytatódik a fizetése egy bizonyos százalékával.

Javasoljuk továbbá, hogy amikor a legkedvezőbb hiteltörlesztési konstrukciót keressük, lehetőségünk szerint a minimálisan befizetendő összegnél valamivel többet törlesszünk. Egyes gazdasági szakértők szerint a havonta akár kis összeggel növelt visszafizetések által éveket spórolhatunk meg a hitelből, továbbá nagy összegű kamatot is. A minimum összeg feletti fizetésnek köszönhetően nem kell aggódnunk, hogy adóslistára kerülünk.

Hitelkártya befizetés elmaradás

Mi történik akkor, ha elmulasztunk egy hitelkártya fizetést?

Hogyan szerezzünk autóhitelt csődbejelentés után?