in

Az adósságrendezési szerződés, mint lehetőség

A hitelezők arra törekednek, hogy a kölcsön adott pénzt teljes összegben visszafizessék a hitelt felvevők. Sajnos előfordul olyan eset, amikor a kölcsöbe vevő nem tud helytállni, azaz képtelen törleszteni.

Itt jöhet képbe az adósságrendezési szerződés. Arról szól, hogy a hitelező egy bizonyos összeg fejében (ami egy összegben értendő) lemond a további fizetési kötelezettség betartásáról, azaz eltekint a további törlesztéstől. Egy hitelező olyan esetben kényszerül ilyen szerződés megkötésére, amikor biztos, hogy a kölcsönbe vevő képtelen visszafizetni a kölcsön összegét.

A kölcsönbe vevő ezzel a szerződéssel csökkentheti az adósságát. Egyben elkerülheti a teljes csődöt. (Igaz, hogy Magyarországon egyelőre nincs bevezetve a magáncsőd intézménye, de ha bevezetik, akkor egy ilyen szerződés arra is jó lesz, hogy megelőzze a hiteltörténetének további rontását, így elkerülheti a magáncsődöt, ami a kölcsönbe vevők érdekében fog ugyan létre jönni, de attól még nem lesz egy kellemes állapot.)

Ugye a legtöbb esetben az adósság tárgyalása a hitelező és a kölcsönt felvevő között zajlik. Mindenképpen érdemes azonban a kölcsönbe vevőnek a folyamat támogatására ügyvédet megbíznia, aki képviseli az érdekeit a hitelezővel szemben. Ugyanis egy hitelező nem akar egyből engedni a kölcsönt felvevőnek, hiszen ez nem érdeke, és különböző írásos dokumentumokat kér a kölcsönbe vevőtől, amivel a gazdasági helyzetét bizonyítja. A hitelezők természetesen pontosan tudják, hogy egy kisebb összeg is több, mint a semmi. Amennyiben a kölcsönbe vevőnek esetleg egy nagyobb összeg is a rendelkezésére áll adóssága rendezésére, akár a kölcsöne felétől is megszabadulhat így jó esetben.

Fontos, hogy amennyiben egy ügyvédtől érkezik megkeresés a hitelező felé, nagyobb eséllyel jöhet létre megállapodás. A legtöbb esetben – mert ilyen is van – a hitelező akkor jár jól, ha maga keresi fel a kölcsönbe vevőt, és ajánl fel neki egy 40-60%-os visszafizetendő összeget a sikeres adósságrendezés érdekében.

A kölcsönbe vevő szempontjából fontos, hogy mielőtt bármekkora összeget is utalna el ilyen címszó alatt, győződjön meg róla hogy van írásos szerződés a tranzakció elszámolásáról. Ha valaki arra kényszerül, hogy adósságrendezést kérjen, valószínűleg számolnia kell a rossz hitelminősítéssel. Ez egyéb adózási hátrányokat is okozhat. A Magyarországon használatos KHR lista alapján a jövőben sokkal nehezebb lesz hitelhez folyamodnia.

Hogyan szerezzünk autóhitelt csődbejelentés után?

10 kérdés amit feltétlen tegyünk fel magunknak, mielőtt személyi kölcsönért folyamodunk