in

A társaláíró

A társaláíró
A társaláíró

Egy adott hitel társaláírójának lenni megvannak a pozitívumai és a negatívumai is egyben. A társaláíró felelősséget vállal a hitelért, amennyiben a hitelt felvevő nem tudja tovább fizetni a részleteket. Továbbá meglehetősen kevés annak az esélye, hogy ezen pénzösszeget valaha is visszakapja az adóstól. A hitel társaláírójaként anélkül tudunk segíteni rokonunknak, hozzátartozónknak, hogy pénzt adnánk neki.

A legtöbb ember számára a társaláírói szerep elvállalása nagy kockázatot jelent. A társaláíró garantálja a hitel visszafizetését, még ha nem is haszonélvezője a felvett hitelnek. Sok esetben azért van szükség a társaláíróra, mert a hitelt felvevő egyénnek nincs meg rá a lehetősége, akár életkora miatt, vagy a fizetése miatt, vagy egyszerűen csak nem tudott jó hiteltörténetet építeni az idők folyamán. Hatalmas felelősséggel jár ez a társaláírónak, mivel semmi nem garantálja, hogy a továbbiakban következetesebben tud bánni a felvett hitellel.

Amennyiben nem tudja fizetni a hitelt az adós, nemcsak hogy a társaláíró fizetni fog az adós helyett, de az adósnak romlani fog a hiteltörténete. Amennyiben a társaláíró nem tud fizetni, könnyedén a bíróságra kerülhet az ügy.

Másrészről a társaláírói szerepnek megvannak a pozitív vonzatai is, például segíteni tudunk családtagunknak abban, hogy elérje gazdasági céljait. Meglehet, hogy valaki nem tudja pénzzel támogatni szerettét, de ezzel mindenképp tud neki segíteni. Egy másik pozitív vonzata, hogy a társaláíró hitelmutatója javulni fog ezáltal, amennyiben minden fizetés időben történik.

Vállalkozói hitel felvétele rossz hiteltörténettel

Hitelkártya befizetés elmaradás

Mi történik akkor, ha elmulasztunk egy hitelkártya fizetést?