in

Mit tegyek, ha ellopták a hitelkártyámat?

Mit tegyek, ha ellopták a hitelkártyámat?
Mit tegyek, ha ellopták a hitelkártyámat?

Frusztráló élmény lehet, ha hitelkártyánkat ellopják. A kártya újra kiállításának mizériáján túl azzal is számolnunk kell, hogy nem kívánt tranzakciókat bonyolíthat rajta keresztül a tolvaj. Ha egy pár biztonsági lépést előre megteszünk és gyorsan cselekszünk az elvesztés felismerése után, minimalizálhatjuk a nehézségeket és a költségeket.

A legtöbb hitelkártya kibocsátó erősen javasolja, hogy legyen lemásolva a hitelkártyánk elő- és hátoldala is, és ezek legyenek biztonságos helyre eltéve. Bizonyosodjunk meg arról, hogy mindkét oldalon tökéletesen kiolvashatók a számok, a vészhelyzet esetén hívható számmal együtt. Ezekről a számokról készítsünk egy listát és legyen kéznél otthon, irodánkban vagy akár az autónkban. Ha ellopják a hitelkártyát, ezek az információk rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetnek bennünket.

A legelső dolgunk legyen a hitelkártya elvesztését követően, hogy jelentjük az eltűnését. Az eltulajdonított hitelkártyákkal gyakran pár percen belül vásárlásokat bonyolítanak le. A legnagyobb probléma tehát a hitelkártya lopás a hitelkártya kibocsátók számára, éppen ezért 0-24 hívható szolgálatuk van, ahol bejelenthető a kártya elvesztése. Hívjuk fel tehát a számot és jelentsük be a lopást, majd tiltsuk le azonnal kártyánkat. Jegyezzük fel a hívás idejét, a személy nevét akivel beszéltünk, majd küldjünk egy levelet is részletesen leírva, hogy mikor történt a lopás, és kivel, mikor beszéltünk telefonon erről.

Ha a pénztárcánkat is elvitték, megeshet, hogy személyiségünket szeretné valaki ellopni, főleg ha a tárcában olyan iratok is szerepeltek, mint a jogosítványunk vagy a személyi igazolványunk. Mindenképp jelentsük a rablást minden hivatalnak, hogy minél gyorsabb lépéseket lehessen tenni.

Kitűnő ötlet lefénymásoltatni az iratainkat és ezeket magunknál tartani, így nem kell azon aggódnunk, hogy az eredeti példányokat eltulajdonítják.

Ha ellopták a hitelkártyánkat, tüzetesen vizsgáljuk át a számlákat a rákövetkező pár hónapban. Jelentsünk minden nem általunk kezdeményezett, megkérőjelezhető tranzakciót, így azonnal elkülöníthetővé válik a kimutatásban. Kérjük ki a hitelkártya forgalmi adatainak a kimutatását is és jelezzük a hivatal felé, ha valami nem stimmel.

Hogyan javítsunk hiteltörténetünkön

Hogyan javítsunk hiteltörténetünkön

Vajon megfelelő megoldás a hitelkártya befagyasztása a túlköltekezés ellen?

Vajon megfelelő megoldás a hitelkártya befagyasztása a túlköltekezés ellen?