in

Mire ügyeljünk, ha társaláírók leszünk egy autóhitelben?

Mire ügyeljünk, ha társaláírók leszünk egy autóhitelben?
Mire ügyeljünk, ha társaláírók leszünk egy autóhitelben?

Mielőtt meghozzuk a döntést, hogy társaláírói leszünk egy autóhitelnek, vizsgáljuk meg a hitelre vonatkozó feltételeket, a körülményeket és a kölcsönfelvevő megbízhatóságát. Fontos, hogy a társaláíró vállalja a felelősséget a kölcsönért, ami azt jelenti, hogy ha az elsődleges kölcsönfelvevő nem fizet, a társaláíró lesz felelős a fennmaradt összegért. Ezekhez hozzátartoznak a kései fizetés miatt kirótt büntetések és minden más egyéb, a kölcsönnel kapcsolatos bírságok. Egy pár lépéssel azonban nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.

A társaláíró Magyarországon a készfizető kezes. Aki társaláírót keres, gyakran gyenge hitelmutatóval rendelkezik, talán azért mert fiatal, vagy csak rosszul bánt egy hitellel. Mielőtt készfizető kezesek lennénk, ajánlatos megnézni a kölcsönfelvevő hiteltörténetét és tüzetesen átvizsgálni a kölcsön feltételeit. A havi visszafizetésről a kölcsönfelvevőnek kellene gondoskodnia, és annyi pénznek kellene a rendelkezésére állnia, ami a munkahely elvesztésekor is elég lesz a hitel további fizetésére. Amennyiben a fizetni való összeg nagyon magas, a kamat mértéktelen, akkor a készfizető kezességgel „kisebbfajta” kockázatot vállalunk magunkra.

készfizető kezes nemcsak hogy a kölcsönfelvevő nem fizetése esetén felelős, hanem a hitel megjelenik a hiteltörténetében is. A jó hiteltörténettel rendelkezők fontolják meg, hogy bevállalják-e ezt a rizikót, főleg ha egy nagyobb vásárlás előtt járnak pár évvel, legyen az lakás vagy bármi más. Felszólítás kérhető fizetés elmulasztása esetén mind a kölcsönfelvevő, mind a készfizető kezes részére, ezúton nyomon követve a történéseket.

Fontos, hogy autóhitel készfizető kezessége esetén győződjünk meg a biztosítás megléte és teljessége felől. Egy biztosítási cég információkat közölhet velünk az adott autót biztosítását illetően.

A párok, családtagok és gyermekeik közötti gazdasági megállapodások nem mindig sülnek el a legjobban. Ezt is át kell gondolnunk, amikor az autóhitel készfizető kezességéről van szó. Még ha a hitel felvételekor meg is egyeznek mindenben a felek, a hitel visszafizetése akár 5 évig is eltarthat, és ezalatt az idő alatt meglehetősen sok dolog lehet, amiben nem értenek egyet. Tanácsos egy harmadik személyt is kijelölni, aki a nézeteltéréseket kezeli a jövőben.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kis összegű személyi kölcsönt?

Hogyan válasszuk ki a legjobb kis összegű személyi kölcsönt?

A személyi kölcsön szerződés