in

Fedezet hitel felvételekor

Fedezet hitel felvételekor
Fedezet hitel felvételekor

Ha szeretnénk banki segítséget kérni, vagyis egy bizonyos összeget felvenni, akkor a legtöbb esetben valamilyen fedezetet fog kérni a bank. A hitel ügyletben a fedezet arra szolgál, hogy a bank biztosítékot kapjon nem fizetés esetére. A jelzáloghitelek esetében ingatlan fedezetre szokott sor kerülni.

Ezekben az esetekben a felvett hitel összegéig a bank jelzálogjogot jegyeztet be az adott ingatlanra. Lehetőség van pótfedezetre is hitel felvételekor.

Erre akkor szokott sor kerülni, amikor egy fedezetként felkínált ingatlan nem fedezi a hitel összegét, így pótingatlan kerül bevonásra.

Meg van határozva, hogy legfeljebb hány ingatlant lehet bevonni fedezetként és azoknak legalább mekkora forgalmi értékkel kell bírni. Mindegyikre egyetemleges jelzálogjog kerül bejegyzésre. Lehetőség van fedezetcserére is, amikor egy másik ingatlan kerül bevonásra az ügyletbe.

Minden esetben a jelzáloghitelek felvételekor igazolni kell azt, hogy az adós tulajdonosa az adott ingatlannak. Ezt tulajdoni lap másolatának benyújtásával lehet. Ezt hívják fedezetigazolásnak.

A bankok minden esetben megkövetelik azt, hogy az adott ingatlan legyen bebiztosítva valamilyen káresemény esetén. Ez a hitelfedezeti biztosítás.

A bankok általában egyetemleges szabályozás szerint járnak el a fedezetek bevonása terén, azonban részletszabályozások terén lehetnek eltérések, melyek más-más mértékű költséget rónak a hitel igénylőjére. Nem csak ingatlan, hanem a jövedelem is szolgálhat fedezetként kisebb összegek esetében.

Hitel felvételekor körültekintően járjon el!

Hitel felvételekor körültekintően járjon el!

Milyen célra vehető fel hitel?

Milyen célra vehető fel hitel?