in

Az elszámolással kapcsolatos törvények

Volt devizahitelek forintosítása után az elszámolás kapcsán nincs mindenkinek meg, hogy milyen törvényeket érdemes követni. A korrekt tájékoztatás jegyében szeretnénk Önt ezzel a szükséges információval ellátni, hogy megkönnyítsük a folyamat megértését és a teendőiben való eligazodást.

A Kúria törvény alapján a pénzügyi intézményeknek az árfolyamrés illetve az egyoldalú szerződésmódosítás vonatkozásában elszámolási kötelezettsége keletkezik az ügyfél felé. Az elszámolás pontos részleteiről az Elszámolási törvény rendelkezik. Az elszámolással egyidejűleg a deviza alapú jelzáloghitel ügyletek forintosítására is sor kerül a Konverziós törvény alapján, melynek során a pénzügyi intézmények már a fair banki szabályokat alkalmazzák.

A pénzügyi intézmények 2015. március 1. és április 30. között küldenek tájékoztatást (elszámoló levelet) a deviza alapú hitellel rendelkező ügyfeleknek. Az elszámolás végrehajtása folyamatos változást eredményez az érintett ügyletekben. További teendőiről a fent említett elszámoló levélben tájékoztatja Önt a pénzintézete. Az elszámoló levél kézhez vételéig további teendője nincs.

Törvényi hivatkozások:

Kúria törvény: 2014. évi XXXVIII. tv.
Elszámolási törvény: 2014. évi XL. tv.
Forintosítási vagy Konverziós törvény: 2014. évi. LXXVII. tv.
Fair banki törvény: 2014. évi LXXVIII. tv.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gondjait megoldhatja egy hitel

Gondjait megoldhatja egy hitel

Lakáscélú hitelek Magyarországon (2006-2014. I. félév)