in

Mire figyeljünk Bankhitel felvételkor?


Bankhitel felvétel során fontos, hogy minden aspektusra ügyeljünk, mivel a hosszú távú kötelezettségvállalások súlyos következményekkel járhatnak. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb szempontokat, amelyekre érdemes figyelmet fordítani, mielőtt meghozzuk a döntést a bankhitel felvételéről.

1. Kamatok és költségek

A banki kölcsön alapvető elemei a kamatok és a költségek (például kezelési költségek, ügyfélirányítási díj). Az éves kamatláb mellett fontos a THM (teljes hiteldíj mutató) is, amely magában foglalja a kamatokon kívül a költségeket is. Összehasonlításképpen érdemes több bank ajánlatát is megvizsgálni, mert akár jelentős különbségek is lehetnek a kamatok és költségek között.

2. Futamidő és törlesztőrészlet

A hiteltörlesztéshez szükséges összeget havonta kell előteremtenünk. Az összeg mérete attól függ, hogy mekkora összeget vettünk fel, milyen kamatozás mellett, milyen futamidővel és milyen törlesztési móddal (például az egyenlő törlesztőrészletek módszere vagy a csökkenő törlesztőrészletek módszere) fizetjük vissza. Mindenképpen érdemes az összes lehetőséget megvizsgálni, és azokat a legjobbnak tartani.

3. Biztosíték

A legtöbb bank általában biztosítékot kér a hitelre, hogy a visszafizetést biztosítsa. A leggyakoribb biztosítékok a lakás, az autó vagy más értéktárgyak. Azonban ha nem tudunk biztosítékot nyújtani a banknak, akkor emiatt nehézségekkel találkozhatunk a hitel felvételében, vagy magasabb kamatot kell fizetnünk. Ezért az előre meghatározott biztosítékot alaposan ki kell választani, hogy ne okozzon semmilyen fennakadást.

4. Hitelérintések a kártyán

Ha a hitel felvételéről döntünk, akkor fontos, hogy tisztában legyünk a hitelérintésekkel, amelyek befolyásolhatják jövőbeni hitelképességünket. A bankok ugyanis bejegyzik, ha valaki hitelt vesz fel, és ezek az információk hatással lehetnek a jövőbeni hitelképességünkre.

5. Az OTA-ellátás

Az OTA (a hitelösszege által okozott éves teljes ráfordítás) könnyen megtéveszthet, mert ebben a törlesztő részlet és a kamat is benne van amiért fizetünk. Az OTA segít összehasonlítani a különböző hitelajánlatokat, azonban figyeljünk arra, hogy az ÖTA-t pontosan összehasonlítsuk, hogy megtudjuk, mely ajánlat a legjobb számunkra.

6. A döntés elhúzása

Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk eléggé biztosak a hitel felvételében, akkor érdemes ráérősen átgondolni a lehetőségeket. A rohanás és a nyomás alatt hozott döntések hosszú távon csalódást vagy kellemetlenséget okozhatnak.

Összefoglalva, az első és legfontosabb dolog, hogy tájékozódjunk és gondoljuk át a lehetőségeket, óvatosan és figyelmesen járjunk el. Talán azt mondhatnánk, hogy a sikeres hitel felvételhez a kulcs a helyes előkészítés, az információk összegyűjtése és egy jól átgondolt döntés meghozatala.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hogyan kerülhetünk devizahitel csapdába?

autohitel

Milyen feltételei vannak az Autóhitel igénylésének Magyarországon?