in

Mi is az a devizahitel? Érdemes tudni róla!

Az emberek egyre gyakrabban fordulnak a hitelintézményekhez, amikor finanszírozási segítségre van szükségük. Sokféle típusú hitel létezik, egyike ezeknek az úgynevezett devizahitel. De mi is az a devizahitel, és miért érdemes tudni róla?

A devizahitel rugalmas hitel forma, amely lehetővé teszi a személyek számára, hogy külföldi valutában kölcsönözzenek – például svájci frankban vagy euróban. A devizahitel érdekessége, hogy a kamatok általában alacsonyabbak, mint az azonos összegű forinthiteleké. Ez annak köszönhető, hogy a hitelintézmények a külföldi valutában olcsóbban tudják felvenni a kölcsönt, mint forintban.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a devizahitel nem mindenki számára ajánlott. A külföldi valuta árfolyamának változása befolyásolhatja a törlesztőrészleteket, és növelheti a hitel összegét. Mivel az adósság a külföldi valutában van kifejezve, a frank vagy az euró felértékelődése az adósság összegét is megnövelheti, amit fizetni kell. Ez komoly kockázatot jelenthet azok számára, akik nem tudják tervezni a törlesztőrészleteket az esetleges valutaingadozásokra is.

Más kérdés, hogy az elmúlt években fordulópont következett be a hitelfelvételi piac fejlődésében. Azonban a Magyar Központi Bank (MNB) szerint sok esetben az adósokat nem tájékoztatták kellőképpen a hitel kockázatáról. Az MNB szabályozásában előírják, hogy a bankoknak jól dokumentálniuk kell az ügyfél hitelképességét, és kellett volna oktatniuk a potenciális hitelfelvevőket arra a tényre, hogy a devizahitel nem kockázatmentes hitel.

Mindenesetre, ha úgy dönt, hogy devizahitelt veszel fel, először győződj meg arról, hogy megértetted a kockázatokat. Küldd el egy tájékozódó szakembernek a kamatokat, és kérdezd meg, mi lenne, ha a deviza árfolyama jelentősen emelkedne az általános várakozásokhoz képest. Az észszerű kamatok és feltételek figyelemmel kísérése plusz előny lehet az információk összeszedésében. Legyen azonban óvatos, és ne hagyj ki egyetlen létfontosságú információt sem, amelyre szükséged lesz az átfogó döntés meghozatalakor.

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hitelre van szükséged? Íme, egy útmutató a banki kölcsönökhez

Hogyan válasszunk megfelelően Bankhitelt?