in

Hogyan kerülhetünk devizahitel csapdába?

A devizahitel nagy kihívást jelenthet a magyar családok számára, akiknek az árfolyam ingadozása miatt nehézségeik adódnak a törlesztésekkel. Az ilyen típusú hitelek alapvetően arra alapozódnak, hogy olcsóbbak a forinthitelekhez képest, azonban az árfolyam ingadozása miatt a devizahitelesnek mindig számítania kell az elvárt összeg emelkedésére vagy akár a fizetésképtelenségre.

A devizahitel befektetési lehetőségként indult, azonban ma már a legtöbb ember csak azért veszi fel, hogy fedezze az ingatlan hitelfedezetéhez szükséges összeget. Az ilyen típusú hitelek fő előnye az, hogy alacsony kamatozásúak, viszont a gazdasági környezet változása miatt az állam közbeszólhat az árfolyamokba.

A devizahitel opcióit nem érdemes túl komolyan venni, mivel a hitelösszeg általában magasabb, mint az átlagállampolgár jövedelme. Ha az adós nem képes időben törleszteni, akkor általában jogi eljárások indultak el. Az ingatlant elárverezik vagy az adóst tartozásba került: a családok elárverezett ingatlanai esetében a legszomorúbb az, hogy az ingatlanénak legtöbb tulajdonosa talán nem is volt tisztában azzal, hogy mibe kerül részt venni az ilyen típusú hitelben.

A devizahitel csapdába kerülésének megelőzése érdekében javasolt, hogy figyeljük a hitel törlesztési időtartamát és az elvárt összeget, hogy lehetőségünk legyen felkészülni az árfolyam ingadozása miatti változásokra. Legfontosabb, hogy időben jelezzük a bankunk felé a problémáinkat vagy kérjünk segítséget egy szerződés módosításához vagy egy egyedi megállapodás létrehozásához. Az adósság csökkentése és a törlesztőrészletek idő előtti befizetése is javítja a helyzetet.

További ajánlás: keressünk szakértői segítséget, ha arra van szükségünk! Kalapos László hitelszakértő szerint a devizahitel miatt tartozásba került családokat célzott tanácsadással lehet a legjobban segíteni. A szakértő javasolja, hogy alaposan vizsgálják meg a gyakran adóságokban utazó nagy cégeket, akik saját hasznukra próbálják kihasználni az adósok helyzetét. A legjobb, ha magunk is tájékozódunk, mielőtt bármiféle hitelkonstrukciót választunk. Ne feledjük: egy jó tervezéssel elkerülhető a devizahitel csapdába kerülés és az adósságspirál!

Mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GIPHY App Key not set. Please check settings

A hitelképességi vizsgálat: mit kell tudnod, mielőtt hitelt igényelsz?

Mire figyeljünk Bankhitel felvételkor?