Kövess!Lájkold Facebook oldalunkat is! Kövess minket!

Lakáshitel: a K&H szerint 30-50 százalékkal is bővülhet a piac idén

A kedvező makrogazdasági hatások új erőt adtak a hitelezési piacnak is, a K&H Bank a lakáshitel piac évi 30-50 százalékos bővülését várja és akár 1000 milliárdos állománymozgást is elképzelhetőnek tart – közölte a bank hétfőn.

A közlemény emlékeztet: lendületet vett az ingatlanpiac az év elején, és ezzel párhuzamosan erősödött a munkaerőpiac is, a kedvező gazdasági környezet a lakáshitelezési piacon is érezteti pozitív hatását.

A bank elemzése szerint a hitelfelvételi kedv hosszú távú erősödését mutatja a K&H által negyedévente mért pályakezdő fiatalok jóléti indexe: a 19-29 éves fiatalok körében a megtakarítási célok között első helyre lépett a lakásra gyűjtés. Míg a korábbi negyedévekben az elköltözni vágyók számára az albérlet volt a legvalószínűbb megoldás, most a válaszadók 40 százaléka említette azt, hogy saját lakás vásárlásban gondolkozik. Az attitűdváltozásban nagy szerepe van a kedvező lakáshitel kamatoknak és hitelkonstrukcióknak is – írták. Ezt a hatást rövidtávon erősíthetik a devizahiteles elszámolások is.

A pénzintézet szerint az új hitel elbírálási szabályok nem változtatják meg jelentősen az ügyintézés menetét és hosszát, az ügyfelek számára az eljárás sem lett bonyolultabb.
A közlemény idézi Bába Ágnest, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesét aki szerint ezek eredményeként idén a lakáshitel-piac éves összehasonlításban erős kétszámjegyű növekedést, akár 30-50 százalékos bővülést is mutathat. Ezt a várakozást erősítik az idei januári és februári adatok is: januárban 73 százalékkal több folyósítás volt a piacon, mint 2014 januárjában. Hitelcsere formájában pedig várhatóan az ügyfelek egyharmada keresni fogja a jobb, alacsonyabb kamatú hiteleket, így akár 1000 milliárd forintos állománymozgás is elképzelhető- tette hozzá.

Cikk:

Lakáshitel: a K&H szerint 30-50 százalékkal is bővülhet a piac idén

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..